Luxusautóval furikázik az ORÖ-elnök

2016. október 19., szerda 06:12, frissítve: szerda 20:29

Ugyan az Országos Roma Ön­kor­mányzat (ORÖ) fuldoklik az adósságban, arra azért jutott pénz, hogy luxusautót szerezzen be a szervezet elnökének – értesült a Magyar Nemzet. Balogh János számára egy 2015-ös évjáratú Audi A4 S Line típusú autót lízingel a szervezet. Az elnök lapunk megkeresésére elismerte az autóbeszerzést, s közölte, a járművet a roma önkormányzat hivatala finanszírozza számára.

A lízingszerződést 72 hónapos futamidővel kötötték, a havi lízingdíjat pedig csaknem százezer forintban határozták meg, vagyis közel hétmillió forintot fizet az autóért a kisebbségi önkormányzat.

Balogh szerint az Audi beszerzését a korábbi hivatali gépjármű rossz műszaki állapota és „közlekedésbiztonsági szempontok” tették szükségessé.

Mivel több ORÖ-képviselő szerint is közgyűlési döntés lett volna szükséges az autóbeszerzéshez, utóbb erre is rákérdeztünk volna az elnöknél, ám Balogh János már nem reagált. Az elnököt hiába kerestük, hivatali vonalán a fiával tudtunk beszélni, aki egy másik számot adott meg, ez a telefon viszont egész nap ki volt kapcsolva.

Az adósság nem akadály

Az autóbeszerzés pikantériája, hogy a Farkas Fló­rián miniszterelnöki biztos nevével fémjelzett Híd a munka világába program után a szervezet összesen 1,6 milliárd forintot kell hogy visszafizessen az Emberi Erőforrások Minisztériumának, ami éves költségvetésének körülbelül a négyszerese. Az ügyben az adóhivatal is nyomoz.

Nem mellékes, hogy a humántárca kirívóan méltányos feltételeket biztosított a szervezetnek. A májusban kötött megállapodás alapján a törlesztés első 11 hónapjában mindössze a teljes tartozás alig több mint 3 százalékát, vagyis összesen 55 millió forintot kell megfizetnie az ORÖ-nek. A tizenkettedik hónapban pedig a fennmaradó több mint másfél milliárd forintot egy összegben kell törleszteni, amire aligha van esély. Bár az ORÖ vezetése előtt már májusban ismert volt, hogy az adósságot mindenképpen vissza kell fizetni – tehát takarékoskodásra van szükség –, szeptember végén mégis megkötötték a hétmillió forintos Audi-beszerzésről szóló megállapodást.

A szervezet pénzügyi manővere miatt pedig még kevésbé érthető, hogy a Balog Zoltán vezette Emmi miért nem nevezett ki pénzügyi gondnokot az önkormányzat mellé. Azonban úgy tűnik, hogy a minisztérium számára nem kulcsfontosságú az adósság behajtása, s a pénzügyi fegyelem biztosítása. Ezért akár egy közpénzből fizetett méregdrága Audival is furikázhat az ORÖ elnöke.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ráadásul nem a humántárcával szemben fennálló csillagászati tartozás az ORÖ egyetlen adóssága. A héten zajlott annak a bírósági pernek a második tárgyalása, amit az Albacomp informatikai cég indított a cigány szervezet ellen. A társaság azért kezdeményezett eljárást, mert állítása szerint az ORÖ nem fizette ki annak a 4500 táblagépnek az árát, amelyeket hátrányos helyzetű diákok számára rendelt a cégtől. Az eszközök ára megközelíti a 70 millió forintot.

Feljelentés lett az ügyből

Cikkünk megjelenése után feljelentést tett a be- és feljelentéseiről ismertté vált Tényi István, aki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jelenleg is futó nyomozása mellé feljelentés-kiegészítést kezdeményezett az Ügyészségnél költségvetési csalás gyanújával. 

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.10.19.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

x
Rendkívüli hír