Ma nem tudná legyőzni Orbánt + Videó

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2012. május 24., csütörtök 21:55, frissítve: csütörtök 23:23

Ma nem tudná legyőzni Orbán Viktort Medgyessy Péter, aki az MSZP lakossági központjának volt a vendége csütörtök este. A 10 esztendeje megválasztott, 70. életévében járó exkormányfő lefordította saját szavaival az őszödi beszéd egyik szakaszát és saját korábbi mondatát is – az SZDSZ korrupciós ügyeiről.

Hogy a rettegés szintjét jelzi-e vagy sem, két méter magasra sem volt felhúzva a rács a Dob Köztársaság kapuján csütörtök este, és igencsak gyanakodva méricskéltek minden olyan arcot, amely nem ismerős az MSZP Piros Pont lakossági központja háza táján. A Hír TV munkatársai a kamerátlan MNO-nál rosszabbul jártak, őket alig akarták beengedni Medgyessy Péter és a Népszava-főszerkesztő Németh Péter talkshow-jára. Némi zavar támadt ugyanis a gépezetben, nem tudták eldönteni a szervezők, hogy a rendezvény nyilvános-e. (Hogy a viharba' ne lett volna nyilvános: egyrészt a Facebookon hirdették boldog-boldogtalannak, hogy „lehet menni”, másrészt élő netes közvetítést adnak egy ideje ezekről a remek Dob utcai találkozókról, meg nem erősített hírek szerint ötezren is nézték legutóbb, kár, hogy a helyszínen összesen 40-nél is kevesebben várták a volt kormányfőt.)


„Sokat dolgozott”, hogy kormányfő lehessen

Medgyessy végül 18.03-kor fel is ült a különleges színű függönyök közé derék harcostársa oldalára, miután gyönyörű luxuskocsijával beállt a két vörös székkel neki foglalt parkolóhelyre. A csevej felütése az volt, hogy Medgyessy Pétert a napokban éppen 10 esztendeje penderítette kormánypozícióba a nép. A két év után leköszönő politikus meg is ragadta a lehetőséget, hogy elmondja:

– Kaptam egy lehetőséget az élettől, hogy miniszterelnök legyek, sokat dolgoztam érte.

Az októberben 70. életévét betöltő pártonkívüli harci kedvét Németh Péter azzal a kérdéssel tesztelte: mivel tudná most legyőzni Orbán Viktort. Jött is az egyenes válasz: nem tudná, mert nem akar visszatérni, inkább sokat nézi a francia tévéadást, gyakran nagyobb örömet okoz az neki, mint a magyar. A titkát azért elárulta, szerinte annak idején „a másságával” tudta legyőzni a tévévitán Orbánt, a proteszt szavazatok segítették őt a kormány rúdjához.

Azt a kérdést sem kerülhette ki, hogy ki volna most alkalmas a mostani MSZP-ből kormányfőnek. „Mi Bajnait akarjuk” – vágott közbe a hallgatóság egy túlbuzgó tagja, így Medgyessynek először erre kellett reagálnia: – Nem tudom megmondani, hogy Bajnai Gordon jelenleg eléggé felkészült-e. Hogy ne szabaduljanak el a bekiabálások a következő „Mi a Ferikét akarjuk!” után, Németh Péter inkább visszaterelte a szót a mikrofonnal némi konfliktusban lévő Medgyessy felé, aki európai és világszintű apátiáról beszélt, illetve felidézte azt, hogy éppen a Népszavának adott 2001-es interjújában jelentkezett be a miniszterelnök-jelöltségi harcba.

Nem kíváncsiak a véleményére

– Most nem igazán érzékelem, hogy kíváncsiak a véleményemre. Pedig én jót akarok ennek az országnak – magyarázta Medgyessy, majd kissé árnyalta iménti álláspontját, és Bajnait az egyik lehetséges jelöltnek nevezte arra, hogy 2014-ben Orbán Viktor kihívója legyen.

Következett az önkritikai blokk, Medgyessy ugyanis ki van borulva a szocialistákra amiatt, hogy nem mentek el Áder János államfővé választására, miközben ő igen. „Szocialista barátainak” nem volt annyi eszük sem, hogy elmenjenek a Hír TV-be kifejteni az álláspontjukat, folytatta. Véleménye szerint sokkal egyenesebb, ha ezekben a folyamatokban részt vesznek és megfogalmazzák ellenvéleményüket. Tovább is menve azt is elmondta, Áder János frakcióvezető volt akkor, amikor ő miniszterelnök, és „Áder János nem viselkedett velem tisztességtelenül”. Kritika kettő: 2006-ban az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésekor ő – váltig állítja – azt képviselte, hogy Gyurcsány Ferencnek le kell mondania, akkor is, ha a média erről az álláspontjáról 2007-es legkorábbi forrással rendelkezhet. Medgyessy ezzel kapcsolatban három fő szabályra figyelmeztet: – Egy miniszterelnök sosem hazudhat; ha hazudik, sosem vallhatja be; ha kiderül, másnap már nem lehet miniszterelnök.

Gyurcsány ugyanezt az őszödi beszédben így fogalmazta meg: „És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?”

Arról, hogy ő magát jó miniszterelnöknek tartotta-e, azt mondta, szándék, törekvés és tisztesség tekintetében igen, mélyebben vizsgálva persze biztos sok hibát elkövetett ő is. A fő gondnak a 2002 és 2010 közti időszakból azt látja, hogy a baloldal nem tudott felmutatni egyetlen produktumot sem, amire büszke lehetne. A leginkább értékelhetőnek egyébként Bajnai ténykedését tartja.

Az SZDSZ korrupciós ügyeiről

Ha már ott volt, egyik legjelképesebb mondatáról („Az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel.”) is faggatta a beszélgetőtárs. Így válaszolt: – Én azt úgy értettem, hogy az ő házuk táján is vannak ilyen ügyek, de nem mehettem messzebb, nem tehettem följelentést, mert nem jutottam el odáig.

Gyorsan átevezett a kétharmad kritizálására, hisz az most slágertéma. Magára a kétharmados többségre azt mondta, az „az eredendő bűn”, de a falat nem fogják áttörni, mert „hátha megtámasztja azt a túloldalról néhány nemzetközi szervezet”. Mindazonáltal nem tartja jó érzésnek, hogy „az EU-hoz kell futni, ha meg akarjuk védeni az igazunkat”.

A társalgás vége felé megkérték a sajtó munkatársait, lassan pakoljanak, mert a közönségkérdésekre már nincs maradásuk.

Még azért kaptunk egy kis görögözést: megtudtuk, hogy Medgyessy Péter „a héják közé tartozik”, azok közé, akik azt mondják, Görögország kezét el kell engedni, de megérti a görögöket is, akik nagyon nehezen mondanak le szerzett, ám nem kiérdemelt jogaikról. Az eurót is hasonlóan kritizálta, annak bevezetésekor ugyanis „nem a veszekedésre készültek, hanem a nászéjszakára”. A csattanó pedig a sajtónyilvános rész befejezésére maradt; hogy mit üzen a szegényeknek. „Én lennék a kiválasztott – mondja –, ha tudnám.” De mivel nem tudja, így csak azt fejezheti ki, átérzi a helyzetüket. Közben a szép fekete autó hátrébb tolatott egy hellyel.

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.