Mackóalsóban is tüzelhet a „nagy utód”

Gabay Balázs

Gabay Balázs

2011. december 19., hétfő 19:00

Dél-Korea és az Egyesült Államok is kivár Kim Dzsong Il halálát követően. Szakértőink egyelőre nem merik megjósolni, merre lép az örökös.

Amitől sokan tartottak, bekövetkezett: a „kedves vezető” hátrahagyta népét, és a dzsucse égi síkján építi tovább a kommunizmust. Kim Dzsong Il, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság Nemzetvédelmi Bizottságának elnöke, a Koreai Munkáspárt főtitkára, a néphadsereg főparancsnoka 69 évéből tizenhetet töltött a kommunista ország élén. Utóda minden valószínűség szerint legfiatalabb gyermeke Kim Dzsong Un lesz majd, arról azonban megoszlanak a vélemények, vajon az észak-koreai hírügynökség által immár „nagy utód"-nak titulált férfiú komoly vezetőként lép hatalomra, vagy csak egy egyszerű báb.

A klán irányíthat a háttérből

A legtöbb elemző azt valószínűsíti, hogy az eddigi egyszemélyes irányítású diktatúrában most testületi vezetés fog megvalósulni, amelyben Kim Dzsong Unnak elsősorban szimbolikus szerepe lehet. A háttérben a Kim-klán több más tagja segítheti vezetői szerepének elfogadtatását – nyilatkozta az MNO-nak Csoma Mózes, az ELTE koreai tanszékének tanszékvezető-helyettese. A szakembert Szöulban értük utol, ahol „nem érezhetőek rendkívüli dolgok, bár a tévéműsorok folyamatosan Kim Dzsong Il halálával foglalkoznak. A televíziós híradások szerint nem indult olyan bevásárlási hullám, ami a legutóbbi Sárga-tengeri összecsapásoknál előfordult.”

Az észak-koreai rezsim Kim Ir Szen pártfőtitkár halála óta felrótta a szöuli vezetésnek, hogy az a „nagy vezér” halálhírére riadókészültségbe helyezte a hadsereget. Egyértelmű, hogy Dél-Korea – csakúgy, mint a többi érintett nagyhatalom – el akarja kerülni a káoszt. A külföld érdeke az, hogy a központi hatalom megmaradjon a KNDK-ban, reagált Csoma Mózes arra a kérdésünkre, miért hirdetett riadókészültséget a déli vezetés. Hozzáfűzte: a dél-koreai országegyesítési kutatóintézet vezetőjének nyilatkozata szerint az ország rendelkezik tartalékokkal a KNDK támogatására és fejlesztésére, de nincs felkészülve arra, ha a félsziget egyesülése egyik pillanatról a másikra következne be.

Az utóbbi években folyamatosan találgatták, vajon milyen egészségügyi állapotban lehet Kim Dzsong Il. Egyes feltételezések szerint hasnyálmirigyrákja volt, mások úgy vélték, cukorbetegsége áll megrendült egészsége mögött. Ahogyan az a hajlott korban lévő diktátorok esetében lenni szokott, róla is elterjedt, hogy már évek óta nem szerepel a nyilvánosság előtt, és egy hasonmás képviseli. Legifjabb fia, Kim Dzsong Un nem hivatalos örökösként az utóbbi években minden komolyabb állami rendezvényen ott posztolt apja jobbján, azt azonban egyelőre képtelenség megjósolni, mit várhatnak tőle az amerikai és a dél-koreai tárgyalók.

Aki temet, az vezet

Csoma Mózesnek valószínűleg igaza van, nem kizárt, hogy Kim Dzsong Unt a pártból irányítja majd valaki, esetleg egy kisebb csoport. A szakértők teljesen megosztottak abban a kérdésben, jól megszervezte-e az utódlást a „kedves vezető”. Annyi bizonyos, hogy a temetkezési bizottságot Kim Dzsong Un vezeti, ami az ilyen rendszerek esetében annyit jelent, hogy ő a hivatalos örökös – magyarázta portálunknak Tálas Péter.

A stratégiai és védelmi kutatóintézet biztonságpolitikai szakértőjétől megkérdeztük: mi lehet az oka, hogy az Egyesült Államok a tervezett élelmiszersegély- és a nukleáris tárgyalások kérdését is elhalasztotta az észak-koreai diktátor halálnak hírére. Úgy vélte, az amerikaiak egyszerűen meg akarják várni, amíg tisztul kicsit a kép, és az utód ténylegesen átveszi a hatalmat. „Ilyen esetekben sehol sem szokták azonnal elkötelezni magukat a kormányok. Az új vezetéssel történő kapcsolatfelvétel ugyanis egyet jelentene a legitimációval, márpedig az amerikaiak ezt semmiképpen sem szeretnék elsietni.”

Hogy lehetnek-e reális félelemei az USA-nak a katonai egyenruhát ledobó, öltönyt viselő Unnal szemben? Tálas Péter szerint bármi benne lehet a pakliban. – Amerikában tartanak attól, hogy a lehetséges új vezető harciasabb lehet elődjénél, és Észak-Korea keményebb hangot üt majd meg. Véleményem szerint nem lesz komoly változás diplomáciai téren, az apróbb jelek legalábbis erre utalnak. Hosszú távon persze nem lehet arra alapozni, hogy Kim Dzsong Un tábornoki egyenruhát vagy mackóalsót visel. Az utód az első néhány hónapban várhatóan a belpolitikai rendezéssel lesz elfoglalva – vélekedett a szakértő. Hozzátette: abban, hogy Dél-Korea a halálhír hallatán azonnal riadókészültséget rendelt el, nincs semmi meglepő. A déliek minden váratlan eseményre így reagálnak, ez puszta elővigyázatosság, semmi több.

Mielőtt azonban hozzálátna a belpolitika rendbetételéhez, az észak-koreai vezetés kilőtt néhány rövid hatótávolságú rakétát az ország keleti partjainál. Csak úgy, a biztonság kedvéért.

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.