Magára marad a Szolidaritás?

Tompos Ádám

Tompos Ádám

2011. november 3., csütörtök 16:22

Formálódó ellenzéki erőnek tartja a bohócforradalommal és a D-nap akciósorozattal híressé vált Magyar Szolidaritási Mozgalmat (MSZM) Palkovics Imre. A Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke elmondta ugyanakkor lapunknak azt, hogy „nem biztosak abban, hogy a munka törvénykönyvének tervezett változtatásai megfelelnek a kormány értékrendjének vagy hogy segítenék hosszú távú céljait”.

Nem értenek egyet, nem azonosulnak a Magyar Szolidaritás Mozgalom által, az úgynevezett D-napon kezdeményezett akciósorozattal a Munkástanácsok. Mindezt Palkovics Imre mondta el az MNO-nak, hozzátéve: a munka törvénykönyvében vannak passzusok, amelyekkel nem értenek egyet, ezek ellen ők maguk is demonstrálnak majd november 4-én. A Munkástanácsok Országos Tanácsának elnöke közölte lapunkkal: bíznak benne, hogy a kormánnyal folytatandó esetleges tárgyaláson még kicsit finomítanak a születő törvénykönyvön. Palkovics elfogadhatatlannak nevezte például azt, hogy a munkavállaló teljes vagyonával felel munkáltatója felé még gondatlan károkozás esetén is, valamint azt, hogy jogtalan felmondás és nyertes munkaügyi per után csak 12 hónapnyi bért köteles fizetni az elbocsátottnak. „Nem vagyunk benne biztosak, hogy ezek megfelelnek a kormány értékrendjének vagy hogy segítenék hosszú távú céljait” – mondta az érdekvédő.

Figyelemfelkeltő útlezárásukon – amelyen „nem túl nagy létszámban lesznek jelen MOSZ-aktivisták” – ezekre mutatnának rá Palkovicsék, és nem kívánnak részt venni egy „formálódó ellenzéki erő születésénél”. Az elnök ennek kapcsán megjegyezte: nem véletlen, hogy Kónyáék nem jelezték előre, hogy várnák szakszervezeti konföderációk csatlakozását. Palkovics hozzátette: erre nem is nagyon lát esélyt a közeljövőben, mivel mind Pataky Péter (MSZOSZ), mind Varga László (SZEF) is jelezték, hogy ők nem partnerek abban a fajta érdekképviseletben, amely felé a Kónya Péter és Árok Kornél fémjelezte MSZM tart.

Palkovics elmondta azt is, hogy a Munkástanácsok csak a közös szakmai, munkavállalókat érintő ügyekben demonstrálnak együtt az MSZM-mel, ám annak politikai, demokráciaféltő szólamaival nem értenek egyet. „Nem szeretnénk, ha direkt politizálással vádolnának meg minket” – mondta az elnök. Lapunknak elmondta, hogy ezért nem ment el a munka törvénykönyvével kapcsolatban előadást tartani az MSZP-székházba, noha korábban hívogatták őt ez ügyben a szocialisták. „Úgy véljük, hogy a gazdaság jelenlegi állapotának kialakulásában az MSZP-nek elévülhetetlen érdemei vannak, és nem gondoljuk, hogy ellenzékben megvilágosodtak volna” – mondta Palkovics.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.