Magas érték helyett hibaüzenetnek olvasta, meghalt a beteg

Megkezdődött a per

NT

2012. május 11., péntek 15:30

Megkezdődött a vércukorszintmérő műszer jelzését nem ismerő, ezért azt félreértelmező orvos pere pénteken a XVIII–XIX. kerületi bíróságon.

Az ügyészség foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja az egy évvel korábban, akkor rezidensként orvosi ügyeletet ellátó fiatal nőt, mert egy magas vércukorszintű beteggel cukros oldatot itatott.

Az ügy első tárgyalási napján – mások mellett – szakértőket hallgatott meg a bíróság. A vonatkozó jogszabályra alapított véleményük szerint a rezidens nem is láthatott volna el önállóan, felügyelet nélkül ügyeleti munkát a XIX. kerületben. A tárgyaláson azonban a vádlott szavaiból kiderült, hogy Kispesten ez nem rendhagyó eset.

A vallomásokból az is kiderült, hogy az egyik – egészségügyi végzettséggel nem rendelkező – ügyeleti gépkocsivezető gyakorlottabb volt a vércukorszintmérő használatánál, mint maga az orvos, aki nem ismerte fel, hogy a műszer „HI” (high), vagyis magas értéket jelzett, nem pedig hibaüzenetet.

P. Nóra arra hivatkozott, hogy a műszer használatára az egyetemen nem tanították meg, és arra a kerületi orvosi ügyeletet biztosító cég sem készítette fel.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.