Magyar hadisírokat is keresnek Dél-Lengyelországban

KG

2012. július 10., kedd 23:18

Folytatódik az első és második világháborús hadisírok – köztük magyar katonák sírjainak – feltárása a dél-lengyelországi Malopolska (Kis-Lengyelország) vajdaságban.

Az idén ötödször megrendezett akció keretében, a kis-lengyelországi vajda megbízásából és anyagi támogatásával krakkói egyetemisták vezetik, ellenőrzik és aktualizálják a hadisír-nyilvántartást, és a helyi lakosság segítségével kutatnak fel újabb sírokat. Tavaly 26, eddig ismeretlen hadisírt találtak.

Korábban magyar hadisírokat kutató csoport ment Oroszországba, az Ural vidékére, ahol fogolytemetőket látogattak és koszorúztak meg.

Munkájuk eredménye az interneten létrehozott, több mint 700 hadisír, illetve temető leírását tartalmazó adatbázisban tekinthető meg. A vajdasági hivatal műemlékvédelmi osztályának munkatársa a távirati irodának nyilatkozva elmondta, hogy az egyelőre csak lengyel nyelven olvasható információkat más nyelvekre is lefordítják, de még nem tudható, mikor töltik fel a portálra.

Az adatbázisban a sírok és temetők rövid leírásához fényképeket is mellékeltek. A halott katonák nemzetiségén kívül – amennyiben sikerült felkutatni – nevüket, haláluk dátumát, valamint alakulatuk nevét és rangjukat is feltüntették. Az adatbázis egyelőre három olyan emlékhelyet tartalmaz, ahol magyar hadisírok is vannak.

Jangrot település első világháborús temetőjében 29 magyar katona sírját gondozzák. Az 1914-ben elesettek közül csak 13 személyt sikerült eddig részben azonosítani. Ezen a helyen több száz osztrák és orosz katonát is eltemettek. A második világháborúban, 1945 januárjában Trybsz település környékén egy magyar és három német katonát temettek el. A jelöletlen tömegsír egy kis kápolna mellett található.

Wierchomla Wielka település mellett egy elkerített, fakereszttel megjelölt tömegsírban temettek el négy magyar katonát, akik 1944 októberében egy, a szovjet csapatok által a környéken felrobbantott vasúti szerelvényt biztosítottak.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.