Magyarország a dobogón, sajnos a halálozási rátában is

MN

2018. március 14., szerda 08:06, frissítve: szerda 11:38

Csak két országban, Bulgáriában és Romániában rosszabbak a halálozási mutatók, mint Magyarországon – derül ki az Eurostat közleményéből. A 2015-ös európai halálozási adatok feldolgozásából kiderül, hogy az EU-ban százezer lakosra átlagosan 1036 haláleset jutott, de az egyes tagállamok közt nagyon nagy a szórás – és a magyarok nem állnak túl jól, ami nagyban hozzájárul a népesség fogyásához.

Százezer lakosra a legtöbb, 1660 haláleset Bulgáriában jutott, a második Románia (1530 haláleset százezer lakosra), a harmadik pedig Magyarország, ahol százezerből 1500 ember halt meg 2015-ben. A legjobb halálozási mutatókkal Franciaország (859), Spanyolország (873) és Olaszország (901) rendelkezik.

Az EU-ban 2015-ben összesen 5 217 376 ember halt meg, ennek csaknem negyede (24 százaléka) viszonylag fiatalon, 70 éves kora előtt. A legtöbb halálesetet keringési rendellenességek (szívroham vagy stroke) okozzák, 1,9 millió ember életét követelték ezek a betegségek. A második helyen a rák áll, ami 1,3 millió halálesetért felelős. A harmadik helyen a légzőszervi megbetegedések állnak. Balesetben és egyéb, „külső okból” 230 ezer ember halt meg.

 

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.

Ruzsbaczky Zoltán

„Ugyanaz az imperializmus, mint korábban” – veszélyesnek nevezték az oroszbarátságot

Óva inti a túl közeli kapcsolattól Magyarországot a varsói külügyminiszter-helyettes. Interjú.