Orbán Viktor: Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország Európában

MTI

2017. október 9., hétfő 17:45, frissítve: hétfő 18:05

A miniszterelnök szerint kétfajta ország létezik ma Európában: ahol biztonságos az élet és ahol nem. Hazánk az előbbibe tartozik, ami a rendőrök munkájának is az eredménye. Ezt Orbán Viktor ma, az újonnan kinevezett 227 tiszthelyettes ünnepélyes eskütételén jelentette ki a Hősök terén. Hangsúlyozta továbbá, hogy a következő években a biztonság lesz a legnagyobb érték Európában. A családok nyugodt és kiszámítható életének szempontja mellett Magyarország teljesítménye, gazdasági sikere is ettől függnek. Mindezekért a kormányfő kiemelte: a magyar rendőrök munkája tiszteletet érdemel, hiszen az elmúlt években úgy védték meg Magyarország és Európa határát, hogy közben az ország közbiztonsága is javult.

„A mi határainkon már csak az juthat át, aki jogszerűen érkezik, és tiszteletben tartja a törvényeinket” – nyomatékosította a miniszterelnök. Úgy fogalmazott: vendégszerető nép a magyar, „nálunk minden jó szándékú idegent megillet a vendégjog”, de közös érdek, hogy „a rosszindulatú embereket kiszűrjük, a vendégjoggal való visszaélést megakadályozzuk, és saját biztonságunkat megvédjük”. Az MTI szerint azt is mondta a tiszthelyetteseknek, hogy munkájuk során indulattal és agresszióval is találkozhatnak, de arra hívta fel a figyelmüket, hogy „az egyenruha alatt szív is van, nem csak izom”, ezért miközben megalkuvás nélkül érvényt szereznek a törvényeknek, emberségből is ki kell állniuk a próbát.

Az esküt tevőkhöz szólva a miniszterelnök továbbá arról beszélt: a legnagyobb próbatételek között is hűségesnek kell maradniuk hazájukhoz, esküjükhöz. Legyenek büszkék esküjükre azért is, mert olyan fontos dolgok megvédése mellett kötelezték el magukat, mint amilyen a magyar családok biztonsága, a nemzeti kultúrán nyugvó életfelfogásunk és az ezeréves keresztény múltból fakadó társadalmi rend – kérte a jelenlévőket. Szavai szerint a magyar rendőrség az elmúlt hét évben méltán érdemelte ki az emberek bizalmát és nagyrabecsülését. Hozzátette: a rendőrség soraiból a közelmúltban is volt olyan, aki elesett, és olyanok, akik éppen csak túlélték a velük szemben fegyvert fogó bűnözők támadásait. „A sebesülésükből munkába visszatérő rendőreinket ezúton is köszöntöm” – mondta.

„Önök Európa egyik legsikeresebb és legnagyobb tekintélynek örvendő rendőrségének lettek felesküdött tagjai” – zárta beszédét Orbán Viktor, akinek ezt követően bemutatták az új szolgálati autókat. Ebben részt vett a tavalyi Teréz körúti robbantásban megsérült, de azóta felgyógyult és ismét szolgálatba állt két rendőr is. A kormányfő mellett Pintér Sándor belügyminiszter és Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter részvételével megrendezett ünnepség elején egyperces néma csenddel emlékeztek meg a hétfő délelőtt az M5-ös autópályán történt balesetben elhunytakról. Mint elhangzott, a sztrádán súlyos balesetet szenvedett autóbusz a Készenléti Rendőrség járőreit szállította. Az autóbusz vezetője, valamint a járműben utazó egyik rendőr törzsőrmester, a Készenléti Rendőrség járőre életét vesztette.

 

A szerkesztő ajánlja

Pintér Bence

Magyar Nemzet Szalon: Ennek a nemzetnek a lelkében valami megtört

A kivándorlás a transznacionalizmus erősödését és a távozó fiatalok nemzeti identitásának teljes felszámolását okozhatja.

Földi Bence

Kölcsönzött szlogenekkel, program nélkül a Fidesz

A kormánypárt szinte az összes üzenetét máshonnan vette, például Donald Trumptól vagy a toryktól.

Ficsor Benedek

A magyar olajmezőkből nem lesz pénz a hatalmas múzeumokra

Mélyi József művészettörténész a Liget-projektről, a stadionokat benövő gazról és a megfordított folyókról.

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.