Magyarország jó biznisz az IMF-nek

Károly Gábor

2012. május 25., péntek 21:14

Az európai adósságválság, azon belül is a görög fejlemények mozgatták a héten a forint árfolyamát, mely át is lépte a lélektani 300 forintos euróárfolyamot. Az unió fizetőeszköze kétéves mélypontra gyengült a dollárral szemben. Az államadósság finanszírozása drágult ugyan, de az aukciók rendben elmentek a héten. Májusban 181 milliárd forintot törlesztettünk a valutaalapnak.

Jellemzően a „görög tényező” befolyásolta a piacokat a héten. Odor Tamás, a GlobalFX vezető elemzője az MNO-nak elmondta, hogy az elmúlt napokban ismét felerősödtek azok a hangok, melyek szerint Görögország elhagyhatja az euróövezetet. Előtte azért „behúznak annyi pénzt, amennyit csak tudnak” a mentőcsomagokból és az egyéb hitelprogramokból.

Kétéves mélyponton az euró

Több forgatókönyv is napvilágot látott már a görögök kilépésével kapcsolatban, s vannak közöttük egészen elképesztő ötletek is: ismét előkerülhet a drachma, vagy az euróra „nyomnának egy plecsnit” – és kész is a görög euró. Ezek a vésztervek, híresztelések „terhelik a világpiacokat”, melynek hatására az euró is jelentősen gyengült a dollárhoz képest, s elérte az 1,25-ös árfolyamszintet – az elmúlt öt évben csak 2010 közepén volt ennél gyengébb az unió fizetőeszköze.

Időközben az Európai Unió is megfogalmazta már az álláspontját: az EU nem szeretné kiengedni Görögországot az euróövezetből, mert az jelentős veszteségekkel járna az uniónak. A görögök mindeközben szaladnak betétjeikért, s folyamatosan veszik ki megtakarításaikat a bankokból – ez már 2009 óta tart, de az utóbbi időben felgyorsult.

Suppan Gergely megerősítette, hogy az európai adósságválság alakulása, azon belül is leginkább a görög fejlemények mozgatják a piacokat. A Takarékbank elemzője hozzátette, hogy „picit a katalánok is beleszóltak” az árfolyamok mozgásába, miután Katalónia elnöke bejelentette, hogy Spanyolország egyik legjelentősebb tartománya nem tud eleget tenni fizetési kötelezettségeinek.

Az Államadósság Kezelő Központ heti kincstárjegy-aukciói

3 hónapos 12 hónapos
meghirdetett / elfogadott mennyiség (Mrd Ft)
beérkezett ajánlat (Mrd Ft)
korábbi átlaghozam (%)
a heti aukción kialakult átlaghozam (%)
45 / 45
70,26
7,16
7,15
45 / 50
90,550
7,38
7,58

Kedden csökkenő kereslet mellett értékesített 3 hónapos diszkontkincstárjegyet az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), míg csütörtökön kétszeres túljegyzéssel, a meghirdetett összeg felett adott el 12 hónapos állampapírokat.

Nőtt a lakossági állampapír-állomány

Az állam a kifejezetten a lakosságnak szánt értékpapírokból áprilisban 34,8 milliárd forintnyit értékesített, amely 4 milliárddal több a márciusi összegnél – közölte kedden az ÁKK.

„Óriási kereslet ugyan nem volt, de az aukciók rendben elmentek” – hangsúlyozta Odor. A hozamok csütörtökön nőttek, de összességében az elmúlt hetek aukcióhoz képest jelentős változás nem történt. „Jól elmentek a papírok” – tette hozzá.

Suppan szerint a „görög válság eszkalálódása” érezhető az állampapír-aukciókon is. Összességében átlagos volt a jegyzés, de a plusz ötmilliárdos értékesítés mindenképpen pozitívan értékelendő.

Fizetünk, mint a katonatiszt

Májusban Magyarország 181 milliárd forintot törlesztett a Nemzetközi Valutaalapnak. „A jó hiteles mindig jó biznisz” – mutatott rá Odor, aki szerint már csak emiatt is megszületik majd a megállapodás a készenléti hitelkeretről. „A görögökhöz képest kifejezetten jó adósok vagyunk” – tette hozzá.

A parlament június 4-én szavazhat a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt módosító javaslatról, így a jogerőre emelkedést követően megkezdődhetnének a formális tárgyalások az IMF-fel és az EU-val. Suppan kiemelte, hogy a piac „tényként kezeli” a jegybanktörvény módosítását, így ezt már „beárazta”. Sokkal inkább kérdéses az, hogy az IMF miként fog erre reagálni. Ha csúszna a törvénymódosítás, az mindenképpen negatívan hatna a piacokra.

Péntekre stabilizálódott a forint

A görög események negatívan hatottak a régiós devizákra, így a cseh koronára és a lengyel złotyra is. A forint az áprilisi csúcsok közelében mozog – emelte ki Odor. A szakértő szerint 300 forint körüli szinten maradhat az euró árfolyama.

A forintárfolyam alakulása a héten
A forintárfolyam alakulása a héten
MNO grafika - Forrás: Reuters

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.