Magyarország támogatja Macedónia NATO-tagságát

MNO

2008. február 26., kedd 14:01

Magyarország támogatja, hogy Macedónia meghívást kapjon a NATO-ba és tagja legyen az észak-atlanti szövetségnek – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután kedden Budapesten megbeszélést folytatott macedón partnerével, Nikola Gruevszkivel.
Szeretnénk, ha Macedónia csatlakozására a következő, áprilisi, bukaresti NATO-csúcstalálkozón sor kerülne – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc a tárgyalásokat követő sajtóértekezleten. Hozzátette: Macedónia a NATO-felvételhez szükséges előfeltételeket alapjaiban teljesítette. Mint kiemelte, Magyarország üdvözli a közeljövőben elkezdődő tárgyalásokat az Európai Unió és Macedónia között, amelynek végső célja Szkopje európai uniós integrációja.

Magyarország és Macedónia között a kétoldalú kapcsolatokban nincs probléma, kihasználatlan lehetőségek viszont vannak üzleti, tudományos, valamint kulturális területen – fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Elmondta, hogy a távközlési, telekommunikációs üzletágban már jelentős magyar befektetés van jelen Macedóniában. Nikola Gruevszki közölte: nagyra értékeli, hogy Magyarország támogatja Macedónia NATO-tagságát. Megjegyezte: a szövetség tagjainak többsége támogatja csatlakozásukat. A macedón miniszterelnök közölte: országa célja, hogy fejlessze kapcsolatait Magyarországgal, és folytassa a megkezdett reformokat.

Gyurcsány Ferenc újságírói kérdésre közölte: a hétfői magyar-orosz megállapodás, amely alapján Magyarország részt vesz a Déli Áramlat gázvezeték megépítésében, semmilyen módon nem függ össze Magyarország Koszovó-politikájával. A magyar miniszterelnök hétfőn jelentette be, miután tárgyalt Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök-helyettessel, hogy várhatóan csütörtökön Moszkvában megállapodást köt a magyar és az orosz kormány a Déli Áramlat magyarországi szakaszának megépítéséről.

Koszovó ügyében Magyarország szuverén módon dönt saját érdekei, nemzetközi elkötelezettsége alapján, természetesen elsősorban barátaival és szövetségeseivel egyeztetve – jelentette ki a miniszterelnök kérdésre válaszolva. Mint mondta, Magyarország álláspontja Koszovóval kapcsolatban az EU túlnyomó többségéhez áll közel, ebben nincs változás. A sajtótájékoztató előtt a két külügyminisztérium képviselői aláírták a nemzetközi fejlesztési együttműködésről szóló egyetértési megállapodást.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.