Majdnem négyszáz ember hiányzik a MÁV-nál

2017. július 25., kedd 09:19, frissítve: kedd 13:56

Csaknem négyszáz dolgozót azonnal fel tudna venni a MÁV, a több mint 38 ezer embert foglalkoztató állami vasúttársaság ugyanis 399 fős létszámhiánnyal küzd – értesült a Magyar Nemzet. Felsorolni is hosszú, mely munkakörökben keresnek új alkalmazottakat, a vállalat tájékoztatása szerint ugyanis nincs elég váltókezelő, tolatásvezető, pénztáros, jegyvizsgáló, járműszerelő, biztosítóberendezési és távközlési műszerész, forgalmi szolgálattevő, valamint mérnök.

A MÁV ennek ellenére nem aggódik, álláspontjuk szerint nem fenyeget az a veszély, hogy a munkaerőhiány miatt végül nem tud elindulni valamelyik járat. – A MÁV-csoport mindössze egy százalékkal maradt el a tervezett létszámtól – hangsúlyozták lapunk kérdéseire küldött válaszukban. Halasi Zoltán, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke szerint ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy a hiány nem egyenletesen oszlik el az országban, és bizonyos területeken – mint például a fővárosban – jóval nagyobb gondokat okoz. – Azt látjuk, nem jelentkezik elegendő számú képezhető munkaerő, feltehetően azért, mert a MÁV – különösen Budapest környékén – nem versenyképes munkáltató.

A vasúttársaság tájékoztatása szerint egyébként a mozdonyvezetők – az első öt hónap alapján számolt – átlagfizetése bruttó 500 ezer forint, a jegyvizsgálóké 277 ezer forint, míg a mérnököké csaknem bruttó 500 ezer forint. A felsőfokú állami végzettségű munkavállalók esetében diplomás minimálbért alkalmaznak, amelynek összege főiskolai végzettség esetén bruttó 270 ezer forint, egyetemi végzettségnél pedig bruttó 300 ezer forint. Halasi Zoltán szerint ugyanakkor ezek a számok már a különböző pótlékokkal – mint például az éjszakai munkavégzésért járó kiegészítéssel – növelt összegek, az alapbér ettől elmarad.

A MÁV egyébként 50 pontos akciótervet is kidolgozott a létszámhiány kezelésére, ennek végrehajtását pedig havi rendszerességgel ellenőrzik. A megfogalmazott célok között szerepel a szervezetfejlesztés, a bérrendezés, valamint a munkaerő képzése is.

A toborzást ajánlási akcióval is segítenék, 35 ezer forint jár annak a dolgozónak, akinek sikerül új munkavállalót beszerveznie. A toborzó az összeget akkor kapja meg, ha a jelöltet felveszik, lejár a próbaideje és a munkakörhöz kapcsolódó követelményeket teljesíti.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.07.25.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.