Májusra halasztják a szélsőjobbos botrányhős miatt kritizált konferenciát

MN

2018. január 9., kedd 10:28, frissítve: kedd 10:43

Eredetileg január 23. és 26. között rendezték volna meg az Európa jövője című konferenciát a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a V4-országok részvételével. Ám nagy hullámokat vetett, hogy a nyitónap egyetlen előadója az amerikai szélsőjobb botrányos figurája, Milo Yiannopoulos lett volna.

A konferencia programját hamarosan levették a honlapról, most pedig egy közleményben számolnak be arról, hogy a rendezvényt májusra halasztják, mert az „pártpolitikai harcok része” lett, és ez ellehetetleníti a „szabad vitát”.

Azt írták: „a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány január végére tervezett Európa jövője című tudományos, szakmai konferenciájának ténye, témái és előadói a közelgő magyarországi országgyűlési választások pártpolitikai harcának, küzdelmeinek része lett. Ez lehetetlenné teszi, hogy a konferencián a különböző vélemények és látásmódok szabad vitája folyjon. Hozzátették: „a közalapítvány úgy határozott, hogy a konferenciát a parlamenti választások utáni időpontra, május végére halasztja, és erről az előadókat értesítette”.

Korábban Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője jelezte, hogy Milo „nem valószínű”, hogy részt venne a konferencián, mert „a pedofília népszerűsítése nem fér bele” a demokratikus vita kívánatos keretei közé.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.