Makaóról és Venezuelából kap segítséget Budapest + Videók

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2012. április 1., vasárnap 15:50, frissítve: vasárnap 16:08

Mit keres Budapesten több ezer szingapúri, makaói, argentin és még ki tudja, honnan érkező fiatal? A válasz talán még furább: segíteni jönnek a magyaroknak bármiben, amiben csak lehet, a feladatok között nem válogatva. Cserébe pedig nem kérnek semmit, mégis ők gazdagodnak tőle talán leginkább.

Pofonegyszerű a céljuk, igaz, nem kicsi: legyen a világ egységesebb, szolidárisabb, ehhez pedig a mindennapi munkálkodásaikon keresztül igyekeznek eljutni. Augusztus végén sem csak zászlókat lengetni jönnek, vagy hogy csupán megfogják egymás kezét egy jó kis felvonuláson. Már most hirdetik a Fokoláre Mozgalom nyár végi „let's bridge” akcióját, a szervezők 12-13 ezer, 17 és 30 év közötti fiatalra számítanak. Hogy ki milyen vallású, felekezetű, kultúrájú, nemzetiségű, teljesen mindegy, hídépítésre buzdítanak Budapesten – ember és ember között.A Genfest – kiejtve: 'dzsenfeszt' – szervezője, a Fokoláre Mozgalom, amelyet 1943-ban, Trentóban alapított Chiara Lubich (1920–2008). A Fokoláre ma 194 országban van jelen, és valóban bevonzza a legkülönfélébb élethelyzetű, kultúrájú, foglalkozású embereket. '73 óta tartanak Genfesteket, és minden alkalommal tízezreket vonzottak a programok. A budapesti eseményre augusztus 31. és szeptember 2. között kerül sor. A háromnapos program szeptember 2-án a Genfest üzenetének felolvasásával zárul a Szent István-bazilika előtti téren, majd mindenki hazaindul, hogy otthon folytassa: megélje és továbbadja ezt az üzenetet a saját környezetében. A hétköznapokban a mozgalom olyan kezdeményezések mellé állt, mint a vörösiszap-katasztrófa utáni gyűjtés, a „72 óra kompromisszumok nélkül” önkéntesprogram, táncházak, közösségi programokkal egybekötött véradás, sportnapok, ökumenikus rendezvények.

– 180 országból jönnek a budapesti Genfestre. Európán kívül Kanadából, Argentínából, Jordániából, Tajvanról, Makaóból, Szingapúrból, Brazíliából, Venezuelából és a Fülöp-szigetekről is érkeznek, ami nem csoda, hisz a korábban 5 évenként megrendezett fesztivál most 12 év alvás után ébred fel – mondta el az MNO-nak az egyik főszervező, Gőbel Ágoston. A program alakul, de az már most fix, hogy az Aréna és a fővárosi hidak lesznek a legfontosabb helyszínek; előbbiben a világban vállalt jótéteményekről lesznek tanúságtételek, a hidakkal kapcsolatos történések még titkosak. – Az első napon 15 órától a Papp László-aréna mellett kezdünk Kelet-Közép- és Kelet-Európa bemutatkozásával, az eddigi Genfesteket ugyanis tőlünk nyugatabbra rendezték, így kevesebb figyelem jutott a mi térségünkre. Aki a Stadionok megálló környékén jár, rengeteg standot fog látni, ahol különféle népek jelentkeznek táncokkal, zenével, nagy játékokkal és sok-sok kultúrával – tette hozzá Gőbel Ágoston.

A nap egy grandiózus világkoncertbe torkollik majd. – A Genfest hirdetett egy pályázatot, amire zenei munkákat lehetett beküldeni. Hatvannál is több szám érkezett szerte a világból, és egy bizottság összeválogatott ezekből egy tucatnyit, s egy profi együttes előadásában szólalnak meg a dalok a nyitóestén – folytatja a szervező. Az éjszaka után, amelyet a néhány ezer hazai és kétszer annyi külföldi résztvevő iskolákban, kollégiumokban tölt, következik a felvonulás a hidakhoz, illetve a kétszer 2 órányi, arénai találkozás. Szeptember 2-án felekezet szerint ki-ki istentiszteleten vagy szentmisén vesz részt, de Gőbel külön hangsúlyozza, hogy nagyon várják azokat a fiatalokat is, akik nem vallásosak, mert számukra is tartogatnak kellemes meglepetéseket.

Eddigi Genfestek

1973 – Loppiano, Firenze (8 ezer résztvevő);1975 – Palaeur, Róma (20 ezer); 1980 – Flaminio, Róma (számtalan interaktív résztvevő); 1987 – helyi Genfestek (40 ország, 120 ezer fiatal); 1990 – Róma (II. János Pál pápa részvételével, videokapcsolaton keresztül felbecsülhetetlen sokaság); 1993 – helyi Genfestek (56 ország, 130 ezer fiatal); 1995 – Róma (4 műhold, 55 nemzeti televízió és az internet élő közvetítése, több millió követő); 2000 – Róma (az Ifjúsági Világtalálkozó programjai között)...

– A záróesemény a bazilika előtti téren vagy az Erzsébet téren lesz, ahol szeretnénk támogatást kérni egy nyilatkozathoz. Ebben kérjük az ENSZ-t, hogy hozzák létre a népek közti párbeszéd bizottságát, ezzel ugyanis a szervezet jelenleg nem foglalkozik.

Az MNO kérdésére, hogy honnan van ennyi szabad kapacitás például a szállás megszervezésére, Gőbel Ágoston elmondta: csak zörgetni kell és ajtót nyitnak, nagyon jó helyek mondtak igent arra, hogy „megaltassák” a külföldről érkező rengeteg, jó szándékú fiatalt.

– Sokan jelezték, hogy augusztus 31. előtt már korábban megjönnének egy-két nappal, mert szeretnének valamit segíteni Budapestnek; karitatív dolgokat, vagy csak valamit a városért. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy megalapozzák a Genfest hangulatát – húzza alá a szervező. Úgy látja, folyamatosan növekedik az érdeklődés, ahogy közeledik az augusztus, a Genfest és a Fokoláre honlapjai pedig folyamatosan frissülő információkkal segítik az eligazodást, illetve tájékoztatnak a bekapcsolódás lehetőségeiről.

A hazai egyházi és közélet úgy tűnik, már most hálás a segítségért, és átérzi a kezdeményezés jelentőségét:az talán „természetesnek” hat, hogy a fővédnök Erdő Péter katolikus egyházfő lesz, mellette pedig Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke. De a világi védnökséget elvállalta Tarlós István főpolgármester, a megnyitón pedig Semjén Zsolt kereszténydemokrata pártelnök, nemzetpolitikáért felelős kormányfőhelyettes mond beszédet.A programon dolgozó nemzetközi bizottságban Európa majd’ minden országa mellett vannak, akik Brazíliát, Madagaszkárt, a Fülöp-szigeteket vagy Kínát képviselik. Ez a sokféleség teszi lehetővé, hogy a hiteles tartalom – melyhez a kulcs: „magunkon kezdeni” – országhatárokon átívelő formában jusson el. Bárkihez.

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Nem tűnt őrültnek a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.