Makovecz Imre a 2010-es választás előtt: Orbán zsarolható

MN

2018. február 21., szerda 17:03, frissítve: csütörtök 10:41

Orbán Viktor zsarolható – ezzel érvelt a Fidesz neves támogatója, Makovecz Imre még a 2010-es választások előtt azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor kormányon miért nem fogja véghezvinni az ígért elszámoltatást. Az időközben elhunyt Kossuth-díjas építész egy szarvasi lakossági fórumon beszélt erről. A rendezvényen jelen lévő Babák Mihály, akkori fideszes országgyűlési képviselő ma már nemigen emlékszik az elhangzottakra.

– Külföldi gazdasági és politikai érdekcsoportok Soros György vezetésével gyenge és zsarolható kormányt szeretnének Magyarországon, a kormány viszont nem zsarolható, függetlenek vagyunk – fogalmazott Orbán Viktor a Magyar Idők szerint a Fidesz visegrádi frakcióülésén. A kormányfő eszerint azt részletezte, hogy a többi közt a német kézben lévő sajtó egy részének nemzeti kézbe vételével szűnt meg a kormány zsarolhatósága.

Ám a 2010-es kormányváltás előtt Orbán Viktor barátjának, a Fideszt választási kampányokban is támogató Makovecz Imrének a véleménye más volt. A neves építész az akkor még országgyűlési képviselő Babák Mihállyal közösen tartott lakossági fórumot. Ezen a többi közt az elszámoltatás szükségességét hangsúlyozta, de hozzátette, az Orbán-kabinet ezt nem meri majd megtenni – számol be róla a Hír TV.

– De ezt nem meri megcsinálni. Miért, miért?! Mert zsarolható ő is. Nem a családjával – fogalmazott Makovecz Imre.

Nemigen emlékszik a fórumon elhangzottakra Babák Mihály.

A Célpont kérdésére Szarvas fideszes polgármestere álhírt emlegetett, szerinte Makovecz Imre nem mondott olyat, hogy Orbán Viktor zsarolható lenne.

– Én nem hiszem, hogy ilyen elhangzott, megmondom őszintén.

– De ők még barátságban is voltak, tehát nem csak szakmailag tisztelték egymást.

– Persze, igen, igen, igen. Úgyhogy nem tudom, hogy ilyen valaha is elhangzott volna. Nem hiszem.

– Elhangzott, van egy felvételünk erről.

– Hát, nézze, megeshet… Megeshet, hogy valami nem úgy történt, ahogy szerette volna, ez nálam is előfordult – nyilatkozta a polgármester.

Babák Mihály hozzátette: azért sem akarja kommentálni az építész szavait, mert mind Makovecz Imrét, mind Orbán Viktort nagyra becsüli a teljesítményük miatt.

A teljes riportot a Hír TV Célpont című műsorában láthatják péntek este fél kilenctől.

A szerkesztő ajánlja

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.