Már a Jobbik beszüntetéséről beszélnek a köztévében

2017. október 5., csütörtök 10:23, frissítve: csütörtök 15:01

Az ügyészség kérheti a Jobbik megszüntetését, ha a párt nem működik együtt az Állami Számvevőszékkel – erről Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója beszélt csütörtökön az M1 műsorában.

A kormányközeli kutatóközpont vezetője arról is szót ejtett, hogy a Jobbiknak a lét a tét, mivel a legvégső esetben – ha súlyos jogsértést tapasztal – az ügyészség benyújthatja a megszüntetésre irányuló keresetet a bíróságnak.

Kovács István példátlannak nevezte, hogy egy párt ne működjön együtt az Állami Számvevőszékkel, és ne teljesítse beszámolási kötelezettségét, s rendkívülinek tartja, hogy egy párt megpróbálja „besározni” a számvevőszéket – írja az MTI.

Az ügy valóban példátlan lehet – annyira, hogy a Jobbik álláspontja szerint meg sem történt: az ÁSZ kedden számolt be arról, hogy augusztus 10-én megkezdte volna a radikális jobboldali párt gazdálkodási adatainak ellenőrzését, de a Jobbik nem működött vele együtt, ezért az ügyészséghez fordul.

A Jobbik később azonban cáfolta az együttműködés hiányáról szóló bejelentést: mint közleményében írta, „jelenleg is együttműködne az Állami Számvevőszékkel, ha azt politikai megrendelésre nem akadályoznák” .

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Kiemelte, hogy a Jobbik teljes mértékben együttműködött az ÁSZ-szal az ellenőrzések menetében.

„Az Állami Számvevőszéktől kapott első adatbekérést teljesítettük, ezzel kapcsolatban 2017. szeptember 21-én személyes egyeztetésre is sor került az Állami Számvevőszék és a Jobbik között a Képviselői Irodaházban. Ezen a megbeszélésen az Állami Számvevőszék szóban tájékoztatta a pártot, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően nem várható helyszíni ellenőrzés, csak az elektronikusan beküldött dokumentumokat ellenőrzik. A megbeszélésen felmerült kérésekről jegyzőkönyv is felvételre került az Állami Számvevőszék által.”

A Jobbik szerint menet közben több kérdést is feltettek az adatszolgáltatás során, ugyanis az ÁSZ-tól kapott dokumentumokhoz nem járt kitöltési útmutató, ráadásul azok egy részét nem szerkeszthető formában küldték át nekik. Az ÁSZ ezekre a megkeresésekre is reagált, ami magában bizonyítja a párbeszéd tényét. 

Az írásbeli pengeváltás után Volner János, a Jobbik frakcióvezetője és Schön Péter, a párt gazdasági igazgatója sajtótájékoztatón személyesen próbálták átadni az ÁSZ-nak a Jobbik gazdálkodási adatait, azonban Volner állítása szerint nem vették át tőlük a két kartondoboznyi iratot. A frakcióvezető elmondta, a napokban többször próbálták felvenni a kapcsolatot a számvevőszékkel az iratok átadása miatt, de az intézmény ettől elzárkózott. „Csak »büdös«, harmadik világbeli diktatúrákban kényszerítenek arra közintézményeket, hogy megpróbáljanak leszámolni az ellenzék vezető erejével” – jegyezte meg az eset kapcsán Volner János.

Az Alapjogokért Központ köztévében felszólaló szakértője meglehetős indulattal, az objektivitást mellőzve beszélt a Jobbik és az ÁSZ csörtéjéről. Utóbbi érthetőbbé válik, ha tudjuk, hogy a 2013-ban alapított központ kormánypárti támogatással működik: maga Szánthó Miklós igazgató is nyíltan beszélt adományozóiról az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában: „…a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA), ez a Fidesznek a pártalapítványa, illetve többek között a jegybanki alapítvány is, és én személy szerint nagyon büszke vagyok rá, hogy akár Balog Zoltán, akár Kövér László, akár Matolcsy György támogatásra érdemesnek tart minket.”

A civil szervezetként bejegyzett központ honlapjáról egyébként nem derül ki, hogy ki és mennyivel támogatja őket, partnereik listája azonban beszédes lehet: szerepel rajta a már említett PMA és a szintén kormányközeli Századvég Alapítvány is.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.