Már a Nézőpont szerint is mérhető a Momentum

MN

2017. április 1., szombat 11:07, frissítve: szombat 15:55

A kormányközeli Nézőpont Intézet a szombati Magyar Idők számára készített közvélemény-kutatása szerint márciusban a Fidesz–KDNP-t a teljes felnőtt népesség 32 százaléka támogatta, ami a februári 33 százalék után mindössze hibahatáron belüli elmozdulást jelent. Azonos bázison a Jobbikkal 11, az MSZP-vel 7, a DK-val és az LMP-vel 3-3, míg az Együttel, a Párbeszéddel és a Fodor Gábor által vezetett Liberálisokkal egyaránt 1 százalék szimpatizál. A Kétfarkú Kutya Párt mellett a Momentum Mozgalom is elérte az 1 százalékos mérhetőségi szintet – közölték.

A Nézőpont Intézet szerint a legvalószínűbb listás választási eredményt nézve a Fidesz–KDNP hét százalékpontos emelkedéssel 53, míg a Jobbik öt százalékpontos csökkenéssel 16 százalékos eredményre számíthatna. Ez alapján a kormánypártok jelenleg jobb listás eredményt érnének el 2014-hez viszonyítva, a Jobbik támogatottsága viszont öt százalékponttal elmarad a 2014-ben megszerzett – és az előző hónapban is mért – 21 százalékos belföldi listás eredménytől. Ennek háttere az, hogy a Fidesz–KDNP-szimpatizánsok aktivitása változatlanul magas, míg a Jobbik-tábor elbizonytalanodott februárhoz képest – közölték.

Mint írják, az MSZP legvalószínűbb listás választási eredménye 11, a DK-é 6, míg ezen a bázison az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok tábora egyaránt 1 százalékos. Az egykori baloldali összefogás pártjaira így együttesen még mindig többen szavaznának, mint ahányan a Jobbikra (a legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve 20 százalék).

A baloldali szavazótábort viszont immár a Momentum Mozgalom és a Kétfarkú Kutya Párt is tovább osztotta, márciusban mindkét párt 2 százalékot ért el a legvalószínűbb listás választási eredményt nézve, és az LMP tábora ezen a bázison 6 százalék – teszik hozzá.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2017. március 3–26. között készült 2000 fő megkérdezésével.

Az elmúlt napokban az Iránytű Intézet és a Republikon is előállt a legfrissebb számokkal, előbbi szerint a Momentum a parlamentbe is bekerülne.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.