Már be is szállt a politikai kampányba a katolikus egyház

MN

2018. január 12., péntek 18:43, frissítve: péntek 21:17

A vásárhelyi katolikusok elhatárolódnak Márki-Zaytól: nem támogatjuk a ripacskodást és a hazudozást – ezzel a címmel indítja cikkét a Vasarhely24

Majd azzal folytatják: Információik szerint Márki-Zay Péter „nyilatkozataival és goromba kijelentéseivel felbolydította a vásárhelyi római katolikus közösséget”. Márki-Zay Péter a Szent István Király Plébánia világi vezetője, az ellenzéki pártok támogatásával függetlenként indul a február 25-i időközi polgármester-választáson. 

„A leghatározottabban elhatároljuk magunkat Márki-Zay Péter otromba hazugságaitól és rágalmaitól” – nyilatkozta a Vásárhely24-nek Németh László esperes-plébános. A római katolikus egyházkerület vezetője szerint felháborító volt, amit a független jelölt a Hír TV-ben előadott. „Ripacskodás, gyenge színészi teljesítmény” – tette hozzá. Szerinte az Orbán-kormányt nem lehet a Rákosi- vagy a Kádár-rendszerhez hasonlítani. „Márki-Zay nem tudja, hogy miről beszél. Soha nem élt diktatúrában.”

Ezen érvekkel védte az Orbán-kormányt a kiábrándult fideszes, keresztény értékrendű, hétgyermekes családapától, Márki-Zaytól, akit – miután bejelentette indulását – elbocsájtottak munkahelyéről és újabb közterület-figyelő kamerát telepítettek háza közelébe. Legutóbb pedig a Lánchíd Rádió műsorában beszélt arról, hogy egyházi vonalról is érzékelte az elutasítást.

És úgy tűnik, a katolikus plébánost már az sem érdekli, hogy a politikai kampányban egyházaknak nem lenne szabad beavatkozniuk, egyszerűen kiadta az ukázt: a hívek szavazzanak a kormánypárti támogatottságú volt alpolgármesterre, Hegedűs Zoltánra. 

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

És még azt is közölte, hétvégén mindkét vásárhelyi templomban ki fogja hirdetni iránymutatását.

Márki-Zay Péter közösségi oldalán minderre úgy reagált: „Elszomorodva értesültem arról, hogy városunk egyik plébánosa csatlakozott a személyem ellen indult lejárató kampányhoz. Az egyház tisztasága és keresztény értékeink melletti kiállás jegyében arra kérem az engem és családomat tisztelő és szerető katolikus testvéreimet, hogy velem együtt legyenek jelen a Szent István király plébánia vasárnapi 9h 30-as szentmiséjén, és együtt imádkozzunk a megbékélésért, az egyház egységéért.”

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.