Már be is szállt a politikai kampányba a katolikus egyház

MN

2018. január 12., péntek 18:43, frissítve: péntek 21:17

A vásárhelyi katolikusok elhatárolódnak Márki-Zaytól: nem támogatjuk a ripacskodást és a hazudozást – ezzel a címmel indítja cikkét a Vasarhely24

Majd azzal folytatják: Információik szerint Márki-Zay Péter „nyilatkozataival és goromba kijelentéseivel felbolydította a vásárhelyi római katolikus közösséget”. Márki-Zay Péter a Szent István Király Plébánia világi vezetője, az ellenzéki pártok támogatásával függetlenként indul a február 25-i időközi polgármester-választáson. 

„A leghatározottabban elhatároljuk magunkat Márki-Zay Péter otromba hazugságaitól és rágalmaitól” – nyilatkozta a Vásárhely24-nek Németh László esperes-plébános. A római katolikus egyházkerület vezetője szerint felháborító volt, amit a független jelölt a Hír TV-ben előadott. „Ripacskodás, gyenge színészi teljesítmény” – tette hozzá. Szerinte az Orbán-kormányt nem lehet a Rákosi- vagy a Kádár-rendszerhez hasonlítani. „Márki-Zay nem tudja, hogy miről beszél. Soha nem élt diktatúrában.”

Ezen érvekkel védte az Orbán-kormányt a kiábrándult fideszes, keresztény értékrendű, hétgyermekes családapától, Márki-Zaytól, akit – miután bejelentette indulását – elbocsájtottak munkahelyéről és újabb közterület-figyelő kamerát telepítettek háza közelébe. Legutóbb pedig a Lánchíd Rádió műsorában beszélt arról, hogy egyházi vonalról is érzékelte az elutasítást.

És úgy tűnik, a katolikus plébánost már az sem érdekli, hogy a politikai kampányban egyházaknak nem lenne szabad beavatkozniuk, egyszerűen kiadta az ukázt: a hívek szavazzanak a kormánypárti támogatottságú volt alpolgármesterre, Hegedűs Zoltánra. 

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

És még azt is közölte, hétvégén mindkét vásárhelyi templomban ki fogja hirdetni iránymutatását.

Márki-Zay Péter közösségi oldalán minderre úgy reagált: „Elszomorodva értesültem arról, hogy városunk egyik plébánosa csatlakozott a személyem ellen indult lejárató kampányhoz. Az egyház tisztasága és keresztény értékeink melletti kiállás jegyében arra kérem az engem és családomat tisztelő és szerető katolikus testvéreimet, hogy velem együtt legyenek jelen a Szent István király plébánia vasárnapi 9h 30-as szentmiséjén, és együtt imádkozzunk a megbékélésért, az egyház egységéért.”

A szerkesztő ajánlja

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.