Már Magyarországon van Tóbiás, a fekete gólya

MN

2018. március 3., szombat 10:37, frissítve: szombat 14:06

Idén is elsőként érkezett haza Afrikából Tóbiás, a fekete gólya. Az állat pénteken délután 5 órakor szállt le gemenci fészkére – derül ki a Gemenc Zrt. közleményéből.

Az eseménynek az interneten élőben is szemtanúi lehettek a madárbarátok, mivel 2013-ban fészekkamerákat szereltek föl. A webkamerás megfigyelés nemcsak a szakembereknek nyújt fontos információt, hanem az erdőgazdaság természetvédelmi szemléletformálásában is sokat segít, hiszen több iskola tanulócsoportja rendszeresen figyeli a gemenci fekete gólyák életét az internetes élő adásnak köszönhetően.

Mint írják, Tóbiás párja, Sára március közepén szokott megérkezni. Az elmúlt négy évben tíz fiókát neveltek föl a fészekben, amely idén télen erősen megrongálódott. A következő hetek izgalmas kérdése, hogy újjáépítik-e, vagy készítenek egy újat valahol máshol.

A webkamerákat megfigyelő érdeklődők, szakemberek és tudósok csak szemlélői a költés sikerességének és sikertelenségének egyaránt – hiszen ezek az események hozzátartoznak a természet rendjéhez, amibe semmiképp nem célja beavatkozni a Gemenc Zrt.-nek. Éppen ezért például nem terveztek a madarak megérkezése előtt a szakemberek a fészek helyreállításába való beavatkozást sem.

Tóbiás nem csak abban rekorder, hogy rendszeresen legelsőként érkezik haza. 1999-ben, fiókakorában gyűrűzték meg Bogyiszló környékén, 19 évével a legöregebb ismert vadon élő fekete gólya az országban. Különleges abban is, hogy háborítatlan erdőrészeket kedvelő fajtársaival ellentétben egy erdészeti telephely közelébe költözött nyolc évvel ezelőtt, lehetővé téve a fészekkamerák üzemeltetését.

A közleményben azt írják, hogy a Gemenc Zrt.-nek, a Duna–Dráva Nemzeti Parknak, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek a fekete gólyák megfigyelésére szerveződött együttműködése új elemmel bővült: Zoltán, az egyetlen GPS-jeladóval fölszerelt magyar fekete gólya vonulását másodszor követhetik a szakemberek és az érdeklődők a már említett honlapon. Míg Tóbiás a Jordán folyó völgyében, Zoltán a Közép-afrikai Köztársaságban telel. Utóbbi február 14-én indult haza, és március 2-án – 4200 kilométert megtéve – Törökország fölött járt.

A közleményből az is kiderül, hogy hazánkban – jelenlegi ismereteink szerint – mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük körülbelül 40 pár Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb sűrűségű feketególya-állománya, többségük március 15. körül érkezik meg a Gemenci erdőbe.

Tipikus fészkelőhelyei a tölgy-kőris-szil ligeterdők idős kocsányos tölgyfái. Az egyes párok területhűsége rendkívül változó. Fő táplálékuk apróhal, béka, rovar. Az első fiókák május elején jönnek világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de jórészt augusztus 10. körül zajlik. Ezután néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül egyik a Gibraltári-szoroson, másik a Boszporuszon vezet át.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.