Már nem is titkolják, előre lezsírozzák a támogatások elosztását

,

2018. február 2., péntek 15:23, frissítve: péntek 16:12

Előre lezsírozták az országban a megyei önkormányzatok hatáskörébe tartozó Terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) forrásainak elosztását, ezért az sem baj, ha a pályázatok teljesen egyformák – erről árulkodtak Lázár János csütörtökön elhangzott szavai. A minisztert a kormányinfón azzal összefüggésben kérdeztük, hogy lapunk megvizsgálta, a Tállai András és Hörcsik Richárd fideszes képviselők körzetében fekvő települések szinte szó szerint azonos pályázatot nyújtottak be.

– A program pénzeit a megyei közgyűléseken belül osztották fel. A pályázatok a megegyezéseknek a dokumentálása. Politikai megegyezés van arról, hogy a megye települései hogyan osztják fel egymás között a TOP forrásait – jelentette ki Lázár. Tehát szavai szerint az egész pályáztatás csupán puszta formalitás. A miniszter okfejtése egyébként azt is előre jelzi, hogy a fideszes vezetésű megyei önkormányzatok politikai szempontok alapján mely településeket juttatják forrásokhoz.

Lázár János egyébként kifejtette azon véleményét, hogy súlyos hibát követett el Szabó Zsolt államtitkár. Utalva a hatvani esetre, amikor is a városnak csak morzsák jutottak a Heves megyei TOP-os pályázatokon, miután összeveszett a fideszesként megválasztott Horváth Róbert polgármesterrel, és emiatt látványosan elkerülik az önkormányzatot a támogatások.

Csupán 55 millió forintnyi támogatás jutott Hatvannak a 9,7 milliárd forint értékben benyújtott pályázatokból, miközben a Szabóhoz lojális polgármesterek által vezetett települések milliárdokat nyertek.

– Az ügyben a polgármesternek száz százalékban igaza van – mondta Lázár, és azt is közölte: elrendelte az összes érintett pályázat felülvizsgálatát.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
 
Szabó Zsolt volt hatvani polgármester
Fotó: Máté Péter / Magyar Nemzet
 

Különben éppen tegnap hirdetett jogerős ítéletet a bíróság az említett Szabó Zsolt bizalmi emberének számító Tóth Csaba ügyében, akinek a testület szerint jogszerűen mondtak fel a hatvani önkormányzatnál. Nem lényegtelen tény, hogy Tóth a TOP pályázatáról döntő megyei közgyűlés alelnöke, ráadásul pályázati ügyekben különleges felhatalmazása van.

A bíróság szerint jogszerűen bocsátották el a hatvani önkormányzattól a korábbi kabinetvezetőt, Tóth Csabát, aki egy időben átvette az irányítást a fideszes Horváth Richárd polgármestertől. Az emiatt indított munkaügyi perben csütörtökön hirdetett ítéletet – jogerősen – a másodfokon eljáró bíróság.

Tóth Csaba nyolchavi illetményt – közel 9 millió forintot – követelt, de a döntés értelmében még neki kell fizetnie: a különböző illetékek összesen csaknem egymillió forintot tesznek ki.

A bírósági eljárás azonban túlmutat önmagán: betekintést enged a nemzeti együttműködés rendszerének önkormányzati működésébe. Azt mutatja meg, miként próbálja érvényesíteni akaratát a városházán a térség erős fideszes embere, ha a polgármester nem enged a kézi vezérlésnek.

Tóth Csabát Szabó Zsolt, Hatvan korábbi fideszes polgármestere – napjainkban országgyűlési képviselő és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára – hagyta „örökül” utódjára, Horváth Richárdra. Mint arról a napokban írtunk, Tóth – a helyiek beszámolói alapján – Szabó „ott hagyott kezeként” tevékenykedett a hivatalban, míg 2015 nyarán bizalomvesztés miatt fel nem mondott neki a polgármester. Azelőtt azonban már jó ideje nem voltak beszélő viszonyban Horváthtal, Tóthnak az ő munkáját kellett volna segítenie. A szerepek azonban felcserélődtek: a kabinetüléseken – amelyeket Tóth és Szabó Zsolt vezetett – például a volt kabinetvezető kérte számon a polgármestert és a jegyzőt is.

A felmondás indokai között szerepelt Tóth Csaba hivatalban tanúsított viselkedése is.

Fellépése félelmet keltett, a dolgozókról, sőt a polgármesterről is lekicsinylően beszélt: őt például „kis pöcsnek”, „Ricsikének” nevezte, és a kollégái sem úszták meg a megalázó kifejezéseket. Volt, hogy férfitársaságban női kollégáját arra kérte, forduljon meg, mert „jó a segge”.

Ezenkívül az önkormányzat autóját sofőrrel együtt igénybe vette családja szállítására is – hangzott el a bíróságon. Tóth jogi képviselője vitatta a felmondás jogszerűségét, Szalai Tünde tanácsa azonban helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

A korábbi kabinetfőnök Szabó Zsolt korábbi polgármester és Horváth Richárd konfliktusában is fontos szerephez jutott. Látványosan az előbbi érdekeit képviselte az akkor még Fidesz-tag Horváth Richárddal szemben: erre példa, hogy egy önkormányzati kiadványban kicserélték Horváth képét az országgyűlési képviselőére, illetve elérte, hogy az önkormányzati médiában indexre kerüljön a polgármester – bár ezt védője tagadta.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.02.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.