Már öt hete nincs szabályzatuk a tankerületi központoknak

Hutter Marianna

Hutter Marianna

2017. február 7., kedd 10:55, frissítve: kedd 12:40

Továbbra sincsenek meg az egyes tankerületi központok működésének részleteit rögzítő szervezeti és működési szabályzatok (szmsz). Lapunk az év elején számolt be arról, hogy bár január 1-jétől már a Klebelsberg Központtá (KK) alakult állami intézmény felel az iskolák fenntartásáért és működtetéséért, csak a KK-ra vonatkozó szabályok nyilvánosak, a tankerületi központoké nem.

Cikkünk megjelenése után a szervezet sajtóosztálya úgy reagált: a tankerületi központok szmsz-einek kidolgozása folyamatban van, „a vonatkozó jogszabályok értelmében január végéig elkészülnek”. Ám hiába ért véget a január, és telt el már öt hét az új rendszer felállítása óta, a KK-nak nem sikerült tartania magát saját ígéretéhez. – Még nem fogadták el az szmsz-eket, a KK elnökével, Solti Péterrel pénteken fogunk egyeztetni ezek tervezetéről – nyilatkozta lapunk megkeresésére Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. Gallóné szerint azért fontosak a szabályzatok, mert a tankerületi központok működéséről szóló jogszabály „elég hézagos”. Így az ígéretek szerint az szmsz-ek fogják szabályozni a tankerületi központok és a hozzájuk tartozó iskolák kapcsolatát, meghatározzák, hogy mennyiben lesznek önállóak az intézményvezetők, de azt is, hogy az adott intézmény hogyan gazdálkodhat.

A Magyar Nemzet kereste az szmsz-ek ügyében a KK-t, a Miniszterelnöki Kabinetirodát és a Miniszterelnökséget is. Utóbbi két sajtóosztályhoz azért fordultunk, mert hetek óta nem reagál megkereséseinkre a Klebelsberg Központ. Korábban pedig mind Kovács Zoltán kormányszóvivő, mind pedig Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt ígérte lapunknak a kormányinfón, hogy ha problémánk van a sajtóosztályokkal, fordulhatunk a tárcákhoz. Visszajelzést csak a Miniszterelnökségtől kaptunk, ők későbbre ígértek tájékoztatást.

Ugyanakkor nemcsak az szmsz-ek hiánya miatt érdekes, hogy véget ért az év első hónapja. Bár hónapokon át arról lehetett hallani, hogy a korábban 198 tankerületet 58 centrummá alakítják, végül mégis 59 mellett döntöttek. Az utolsó, jászberényi tankerületnek február elsejével kellett volna megkezdenie a működését, ám ennek sem találni nyomát a KK honlapján. Lapunk arról is hiába érdeklődött, hogy sikerült-e rendben felállnia a tankerületi központnak, és ki lesz az igazgatója, a KK lapzártánkig nem reagált.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.02.07.

A szerkesztő ajánlja

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top-20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.