Már számolja a Klik az iskolai tatamikat

2017. június 14., szerda 08:35, frissítve: szerda 12:50

Ezúttal az iskolai küzdősportokkal kapcsolatos körülményekről kell számot adniuk az iskolaigazgatóknak kétnapos határidővel – tudta meg a Magyar Nemzet. Információink szerint hétfőn küldtek körbe egy e-mailt a tankerületi központok az intézmények vezetőinek, amelyben arra kérik őket, szerdáig küldjenek részletes adatokat az iskolában űzött küzdősportokról.

A Klebelsberg Központ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közös felmérése többek közt arra kíváncsi, pontosan milyen küzdősportokat oktatnak az iskolákban, ezt szakkörben teszik-e vagy tanórán, megvannak-e a szükséges feltételek – például szőnyeg, tatami –, és ha nincsenek, akkor mire lenne szüksége az intézménynek. Ezenkívül az igazgatóknak azt is meg kell küldeniük, hogy a teremnek, ahol a gyerekek sportolnak, mekkora a befogadóképessége.

A mostani felmérés talán nem független attól, hogy mint lapunk korábban beszámolt róla, májustól a diákok már nemcsak futballal, hanem akár karatéval is kiválthatják a mindennapos testnevelést az iskolában a VII. és a X. évfolyamok között. Erre nemcsak általános iskolában és gimnáziumban van lehetőség, hanem a szakgimnáziumban és a szakközépiskolában egyaránt. A kerettanterv szerint az iskolai órán történő karateoktatás legfőbb célja egy egész életre szóló életmód elsajátítása, a testnevelés és sport műveltségterületének színesítése, a testkultúra képességrendszerének fejlesztése, „olyan önvédelmi rendszer alapszintű oktatása, amely alkalmassá teszi a tanulókat a külső agresszió elleni sikeres védekezésre”. Emellett azt is írták, hogy a karate célul tűzi ki olyan attitűd kifejlesztését, amely az élet és egészség maximális tisztelete mellett lehetőséget ad a magabiztos viselkedés elsajátítására. „E magabiztosság mögött szilárd jellem és sportágspecifikus gyakorlati készség áll” – indokolták.

Korábban a Népszava arról számolt be, hogy a kormányzat a tervek szerint nemcsak küzdősporttal, hanem lövészettel is kiegészítené a tornaórákat, ám az ötletet felháborodással fogadták a szakszervezetek. Ennek ellenére kedden arról számolt be az RTL Klub, hogy a Klebelsberg Központ arról kérdezte az iskolákat, kialakítható-e lőtér az intézményben vagy az udvarán.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.06.14.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.