Már Tarlós is népszavazást akar a római-parti gátról

MN

2017. szeptember 11., hétfő 21:07, frissítve: kedd 09:08

Tarlós István főpolgármester kezdeményezi a Fővárosi Közgyűlés következő ülésén, hogy budapesti szintű ügydöntő népszavazást tartsanak a római-parti védműről. Tarlós ezt maga jelentette be az M1 hétfő esti műsorában, ahol azt mondta: felveti a népszavazás lehetőségét a testület előtt, mert már nem szakmai vita folyik az ügyben, és ez ma már nem kezelhető. A népszavazás kiírásáról szóló esetleges közgyűlési döntést szerinte a Kúria írhatja majd még felül.

A római-parti gáttal kapcsolatban évek óta tart a vita, hogy közvetlenül a folyóparton valósuljon-e meg az úgynevezett mobil gát, illetve annak fix alapozása, vagy a Nánási út mentén alakítsák ki a védművet. Az előbbi változat ellenzői a természeteshez közeli Duna-partot és a fákat féltik a beruházástól, míg utóbbi ellenzői azt állítják, magukra hagynák a hullámtéren élőket, ha nem védené őket gát.

A főváros jelen állás szerint a parti védmű megvalósítását támogatja, de Lányi András író-filozófus és környezetvédő összeállított egy tanulmányt az alternatív, Nánási úti nyomvonal melletti érvekből is. Ezt szeptember végén terjesztik a Fővárosi Közgyűlés elé. Közben a vita eldurvult: a parti nyomvonal híveinek egyesülete azt állítja, zsidó értelmiségiek akarják őket gettóba zárni. A parti nyomvonal ellenzői szeptember 17-re fáklyás felvonulást szerveznek.

A szerkesztő ajánlja

B. Molnár László

Egyre csak ömlik az állami támogatás a fociba

A taorendszer megjelenése óta csak a színvonal nem lett jobb. Kirívóan sok jut Felcsútnak.

Pintér Bence

Magyar Nemzet Szalon: Ennek a nemzetnek a lelkében valami megtört

A kivándorlás a transznacionalizmus erősödését és a távozó fiatalok nemzeti identitásának teljes felszámolását okozhatja.

Földi Bence

Kölcsönzött szlogenekkel, program nélkül a Fidesz

A kormánypárt szinte az összes üzenetét máshonnan vette, például Donald Trumptól vagy a toryktól.

Ficsor Benedek

A magyar olajmezőkből nem lesz pénz a hatalmas múzeumokra

Mélyi József művészettörténész a Liget-projektről, a stadionokat benövő gazról és a megfordított folyókról.