Már Tarlós is népszavazást akar a római-parti gátról

MN

2017. szeptember 11., hétfő 21:07, frissítve: kedd 09:08

Tarlós István főpolgármester kezdeményezi a Fővárosi Közgyűlés következő ülésén, hogy budapesti szintű ügydöntő népszavazást tartsanak a római-parti védműről. Tarlós ezt maga jelentette be az M1 hétfő esti műsorában, ahol azt mondta: felveti a népszavazás lehetőségét a testület előtt, mert már nem szakmai vita folyik az ügyben, és ez ma már nem kezelhető. A népszavazás kiírásáról szóló esetleges közgyűlési döntést szerinte a Kúria írhatja majd még felül.

A római-parti gáttal kapcsolatban évek óta tart a vita, hogy közvetlenül a folyóparton valósuljon-e meg az úgynevezett mobil gát, illetve annak fix alapozása, vagy a Nánási út mentén alakítsák ki a védművet. Az előbbi változat ellenzői a természeteshez közeli Duna-partot és a fákat féltik a beruházástól, míg utóbbi ellenzői azt állítják, magukra hagynák a hullámtéren élőket, ha nem védené őket gát.

A főváros jelen állás szerint a parti védmű megvalósítását támogatja, de Lányi András író-filozófus és környezetvédő összeállított egy tanulmányt az alternatív, Nánási úti nyomvonal melletti érvekből is. Ezt szeptember végén terjesztik a Fővárosi Közgyűlés elé. Közben a vita eldurvult: a parti nyomvonal híveinek egyesülete azt állítja, zsidó értelmiségiek akarják őket gettóba zárni. A parti nyomvonal ellenzői szeptember 17-re fáklyás felvonulást szerveznek.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.