Már negyven párt indulna a választáson

MNO

2010. február 19., péntek 10:52

Újabb pártot vett nyilvántartásba az Országos Választási Bizottság (OVB) pénteken, ezzel negyvenre nőtt azoknak a jelölőszervezeteknek a száma, amelyek indulnának az áprilisi országgyűlési választásokon.
A testület pénteki ülésén a Magyarországi Zöld Pártot vette nyilvántartásba Zöldek rövidítéssel. Az OVB ezzel összefüggésben arról is döntött, hogy a Zöldek rövidítés ezt a jelölőszervezetet illeti meg, és nem a korábban ugyanezzel a rövidítéssel bejelentkezett Zöldek Pártját. A testület ezt azzal indokolta, hogy a Magyarországi Zöld Párt bírósági nyilvántartásában szerepel a rövidítés, a másikéban nem. Az indulni szándékozó pártok között van egy harmadik „zöld” is, a Zöld Demokraták – Zöld Baloldal – Zöldek Szövetsége, e szervezet rövidítése Zöld Baloldal. Az áprilisi országgyűlési választásokon az egyéni választókerületekben pártjelöltek és független jelöltek is indulhatnak, de területi és országos listát csak pártok állíthatnak. Ehhez azonban előbb be kell jelenteniük magukat az illetékes választási bizottságnál.

Az OVB-nél azoknak a pártoknak kell nyilvántartásba vetetniük magukat, amelyek több megye vagy valamely megye és a főváros területén kívánnak jelöltet vagy listát állítani. Az OVB korábban jelölőszervezetként az alábbi pártokat vette nyilvántartásba: Civil Mozgalom (CM); Vállalkozók Szövetsége a Reformokért (VSZ); Magyar Szocialista Párt (MSZP); Új Szociáldemokrata Néppárt (ÚSZNP); Demokrata Unió (DU); Magyarok Egymásért Szövetsége (MESZ); Magyar Republikánus Politikai Párt (MRPP); Liberális Roma Unió Párt (LRUP); Történelmi Szövetség, Kisgazdák-Szociáldemokraták Párt.

Nyilvántartásba vette ezeken túl a következő pártokat: Torgyán-Kisgazda-Koalíció; Magyarországi Kisebbségek Pártja (MKP); Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP); Szociáldemokrata Párt (SZDP); Magyar Demokrata Fórum (MDF); Zöld Demokraták – Zöld Baloldal – Zöldek Szövetsége (Zöld Baloldal); Igazi Demokraták Klubja (IDK); Szabad Demokraták Szövetsége – a Magyar Liberális Párt (SZDSZ); Magyar Kommunista Munkáspárt (Munkáspárt); SMS Demokrata Párt (SMS Demokrata); Jobbik Magyarországért Mozgalom-Párt (Jobbik); Összefogás Párt (ÖP); Fidesz – Magyar Polgári Szövetség (Fidesz); MCF Roma Összefogás Párt (MCF); Lehet Más a Politika (LMP); Zöldek Pártja; Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt (FKGP); Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP); Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP), Centrum Összefogás Magyarországért (Centrum Párt); Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja (MVMP); Együtt a Magyarországi Romákért Párt (EMRP); Petőfi Nemzeti Néppárt (PNNP); Pajzs Szövetség; Néppárt.hu (NP); Nemzeti Forradalmi Párt (NFP); Magyar Realista Egység és Béke Párt; Szövetség az Egységes Magyarországért „Közbiztonság és Demokratikus Közélet Szövetsége” (SZEM), Internetes Demokrácia Pártja (IDE), valamint Nemzeti Munkáspárt (NM).

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.