Marad a választójogi korhatár

LM

2012. augusztus 7., kedd 05:17, frissítve: kedd 13:08

Nem csökkenti a korhatárt az ősszel benyújtandó választási eljárásról szóló törvényben a Fidesz, és az is kizártnak tekinthető, hogy az előzetesen feliratkozott, de a választástól távol maradó polgárokat eltiltsák a következő voksolástól – írja a Magyar Nemzet.

Nincs szó arról, hogy fél évvel csökkenteni akarja a választójogi korhatárt a Fidesz, 2014-től továbbra is csak a nagykorú magyar állampolgárok voksolhatnak majd az országgyűlési, önkormányzati és európai uniós választásokon – válaszolta a Magyar Nemzet megkeresésére Gulyás Gergely. A nagyobbik kormánypárt szakpolitikusa ezzel cáfolta azt a sajtóhírt, amely szerint „az is előfordulhat, hogy a 18 évesnél fiatalabbak is részt vehetnek a választáson”. „Aki ilyet állít, az nincs tisztában a választójog alapjaival, ráadásul alkotmányellenes is lenne a módosítás” – jelentette ki Gulyás. A politikus emlékeztetett arra, hogy az alaptörvény XXIII. cikke kimondja: „Minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy az országgyűlési képviselők, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az európai parlamenti képviselők választásán választó és választható legyen”. A fideszes politikus azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy azok a 18 év alattiak, akik a feliratkozás lezárása után, de még a választások előtt válnak nagykorúvá, részt vegyenek az előzetes regisztrációban.

A Magyar Nemzet korábban megírta: elvi döntést hozott a Fidesz elnöksége, hogy 2014-től csak az vehetne részt az országgyűlési választásokon, aki előtte hivatalosan is jelzi ez irányú szándékát. Később Orbán Viktor miniszterelnök is arról beszélt, hogy bevezetik a választási feliratkozást.

További részletek a Magyar Nemzet keddi számában.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.