Marad az IC 3 órás menetideje a Budapest–Pécs vonalon

MNO

2009. március 4., szerda 10:39

Nem csökken a következő négy évben a Budapest és Pécs között közlekedő InterCity-vonatok jelenlegi mintegy háromórás menetideje. Gyurcsány Ferenc 2005-ben még másfél órás menetidőt emlegetett, de még 2008-ban is jó esélyt láttak arra, hogy a két város közötti távolságot két óra alatt teszi meg majd a vonat.

Imre Lászlóné, a MÁV dél-dunántúli regionális sajtóreferense az Új Dunántúli Naplónak elmondta: az érintett vasútvonal rekonstrukciója nem szerepel a cég 2013-ig szóló programjában. A szinten tartó karbantartási munkákat folyamatosan végzik, ezek azonban kizárólag a menetidő betartását biztosítják.

Balogh-Fazekas Anita, a MÁV-Start szóvivője a vonatok állapotával kapcsolatban azt mondta, hogy az új, harmadik generációs intercityk már a legkorszerűbb technológiájú kocsikkal közlekednek. Ebből idén tavasszal egy újabb szerelvényt állítanak forgalomba, a régebbi IC-k huzatait pedig lecserélik, a második generációs kocsikba tetőklímát szerelnek – olvasható a baranyai napilapban.

Másfél órás menetidő?

Emlékezetes, Gyurcsány Ferenc 2005 februárjában, a tavaszi ülésszakot megnyitó beszédében megígérte, hogy „a következő évtized végére” a vidéki nagyvárosokat modern gyorsvasút fogja összekötni Budapesttel. A miniszterelnök kijelentette, hogy a Pécs–Budapest közti menetidőt másfél óra alá fogják csökkenteni.

Két órás menetidő?

Jó esély van rá, hogy 2010-re a jelenlegi háromról két órára csökkenjen az InterCity-vonatok menetideje Budapest és Pécs között – mondta az Európa kulturális fővárosa (EKF) program tanácsnoka még 2008 februárjában. Az SZDSZ-es Bretter Zoltán beszámolt arról, hogy a napokban tárgyalt a MÁV vezetőivel, akik lehetőséget látnak a következő két évben a pályarekonstrukciós munkálatok elvégzésére, illetve arra, hogy két-két vonatpár csak az induló és célállomásokon álljon meg.

(MTI, MNO)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.