Március közepén születhet ítélet Ahmed H. ügyében

MN

2018. január 12., péntek 13:53, frissítve: péntek 15:46

Március közepén születhet ítélet az Ahmed H. ellen folyó megismételt elsőfokú eljárásban a Szegedi Törvényszéken – írja az MTI.

Határzár tömegzavargás résztvevőjeként való tiltott átlépése, valamint állami szerv kényszerítése céljából történő, személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettével vádolja az ügyészség a jelenleg 41 éves férfit.

A Cipruson élő Ahmed H.-t 2016 novemberében bűnösnek találta a Szegedi Törvényszék, és tíz év fegyházbüntetéssel sújtotta, de ezt a döntést a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, és az elsőfokú eljárás megismétlésére kötelezte a bíróságot.

A vádirat szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetése után, 2015. szeptember 16-án több száz migráns gyülekezett a Röszke–Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. Idővel a Magyarországra belépni akaró, kezdetben békés tömeg agresszívvá vált, a kerítést feszegetve próbálta kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálták a magyar oldalon fölsorakozott rendőröket. Több rendőr is megsérült az összecsapásokban.

Az MTI tudósítása szerint a megismételt elsőfokú eljárás szerdai és pénteki tárgyalási napján több, helyszínen készült videofelvételt vetített le a bíróság.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ezek egyikén látszik, hogy a vádlott követ tör, amit el is ismert. A videón többször is feltűnik a férfi, amint valamit dob a rendőrök felé. Az első dobás néhány perccel 16 óra után, a hatodik mintegy 40 perccel később figyelhető meg a videókon.

Egy másik felvételen a vádlott is látható, amint átlépi a magyar határt, de korábbi vallomásaival ellentétben nem a kinyitott kapun, a tömeg tagjaként, hanem előzőleg, a megrongált kerítésen keresztül.

A férfi szavai is hallhatók egy videón, amint egy mikrofonba beszél. Föltűnik a képeken a kordonba kapaszkodó vádlott, aki kijelenti, nem akar a tolmáccsal beszélni, és keres valakit, akivel angolul kommunikálhat. Az emberekhez szólva azt mondta, várjanak, és menjenek hátrább, majd később hogy ne dobáljanak, ne viselkedjenek agresszíven.

Miután levetítették a videofelvételeket, a vád és a védelem sem terjesztett elő újabb bizonyítási indítványt, így a március 14-re és 19-re elnapolt tárgyaláson a perbeszédeket és a vádlott felszólalását követően ítélet születhet.

Mint megírtuk, lapunk birtokába került egy 40 oldalas leirat, amit a Szegedi Törvényszék készített azokból a videofelvételekből, amelyek bizonyítékként kerültek az Ahmed H. ellen terrorcselekmény gyanújával folyó büntetőeljárás anyagába, és amelyeket pénteken, illetve szerdán vetítettek, vetítenek le a tárgyalóteremben. E dokumentum alapján a képsorok több ponton alátámasztják az első fokon tíz év szabadságvesztésre ítélt férfi védekezését, miszerint nem fenyegette a rendőröket, hanem tárgyalni próbált velük. Ráadásul úgy tűnik, többször is ő nyugtatja meg a zavargókat. „Csak békét akarunk” – hallatszik tőle egy felvételen.

Azt is igazolják a bizonyítékok, hogy több órával az indulatok elszabadulása után már Ahmed H. is dobálta a hatóság tagjait, illetve köveket tört szét a betonon – ezeket a cselekményeket az eljárás korábbi szakaszában maga is elismerte, ám az előző tárgyaláson ellentmondásosan nyilatkozott az ügyben.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.