Máris mindenki a megroggyant MSZP szavazóira hajt

MN

2017. október 3., kedd 18:49, frissítve: szerda 07:18

„Az MSZP kiszállt a 2018-as választási versenyből” – olvasható hétfőn délután a Facebookon, egy fizetett  poszt tetején, rögtön Botka László visszalépett miniszterelnök-jelölt fotója felett. Alatta pedig ott áll a konklúzió: „Egyedül a Jobbik tudja leváltani a korrupt Orbán-kormányt!” Önmagában is meglepő üzenet, de még meglepőbb, hogy kire célozták a hirdetést: az MSZP iránt érdeklődő, 16 évesnél idősebb Magyarországon élő felhasználóknak jeleníti meg a Facebook.

Csak néhány óra kellett hozzá, hogy az ellenzéki pártok rájöjjenek, Botka visszalépése ritkán adódó alkalmat teremtett: az MSZP a végét járja, és nagy esély van arra, hogy jövőre, 29 év létezés után végleg kimúlik. Van azonban – a Medián felmérése szerint – nagyjából 7 százaléknyi, több mint félmillió szavazó, aki még mindig kitart a párt mellett. Ők azok, akiket az ellenzéki pártok most megpróbálnak meggyőzni, pártoljanak át inkább hozzájuk.

 
Fotó: Jobbik / Facebook
 

Az MSZP eleve nem állt túl jól, ami a szavazók elkötelezettségét illeti, és a Jobbik-közeli Iránytű Intézet korábbi felmérése szerint ebben a tekintetben a Jobbiknak vannak a legnagyobb tartalékai: az összes szavazó 12 százaléka Vona Gábor pártjára szavazna, ha az eredetileg támogatott pártjukra nem lehet. A szocialisták szempontjából nem jó hír, hogy az MSZP-szavazóinak 29 százaléka is a Jobbikot nevezte meg lehetséges alternatívaként.

Az MSZP megroggyanásának természetes nyertese lehet a pártból kiszakadt DK és Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök hétfő este, a Hír TV Egyenesen című műsorában óvatosan kezdett hozzá a választók megnyeréséhez, és Botkára tolta a felelősséget az összefogás elmaradásáért. Ugyanakkor az is kiderült, hogy esze ágában sincs megváltoztatni a korábbi döntést, és Botka lemondása után is önálló listát állítanak, ami egyértelműen arra utal, hogy a szocialisták rovására kívánnak erősödni.

Nemcsak a szavazókra, de rögtön az egész baloldal miniszterelnök-jelölti posztjára is bejelentkezett Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, aki hétfőn úgy reagált Botka lemondására: „Mindent el tudok képzelni, először is ki kell találni a politikai stratégiát: nekem mindegy, hogy húzom vagy tolom a szekeret, de készen állok a feladatra.”

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az LMP elsőre visszafogottan reagált, MSZP-s belügynek minősítette Botka lemondását, de rögtön hozzátették: „A Szél Bernadett által vezetett LMP folytatja a küzdelmet az Orbán-kormány ellen”. Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt pedig gyors egymásután több interjúban is arról beszélt: az MSZP helyett az LMP az alternatíva a Fidesz ellen, a párt pedig a többiekkel ellentétben tiszta, hiszen nem fogad el támogatást oligarcháktól.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.