Márki-Zay Péter és barátai is megmondják, kire érdemes szavazni

MN

2018. március 22., csütörtök 10:47, frissítve: csütörtök 12:43

Közös videóban buzdítja szavazásra a Viszlát Kétharmad Mozgalom nevében a keresztény, konzervatív választókat Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, Lukácsi Katalin kilépett KDNP-tag és Bod Péter Ákos volt jegybankelnök.

„Hiszünk a polgári Magyarországban. Konzervatívok vagyunk. Keresztények vagyunk. Ezért most nem szavazhatunk a Fideszre” – mondják a videóban. Sok más hasonló kezdeményezéshez hasonlóan ők is azt ajánlják, hogy listán mindenki szavazzon a kedvenc pártjára, de egyéniben a legesélyesebb ellenzéki jelöltre voksoljanak. Azt pedig, hogy ki a legesélyesebb, ők a a rendszervaltas2018.hu oldalon tették közzé.

Ajánlásaikhoz az eddigi összes közvélemény-kutatást, többek között a V18-csoport és a Közös Ország Mozgalom adatait is felhasználták. A megnevezettek között 23 jobbikos, 16 az MSZP–Párbeszéd jelöltje, 7 DK-s és 5 LMP-s, valamint két független jelölt, Mellár Tamás és Kész Zoltán szerepel. A fennmaradó 53 körzetben később tesznek ajánlást a választóknak, amihez további felmérések is szükségesek. 

Ha nem is lesznek mindenhol visszalépések Márki-Zay szerint, a pártoknak egyértelműen ki kellene állniuk a legesélyesebb jelölt mellett. Hódmezővásárhely megmutatta, hogy egy ősfideszes fészekben is győzni lehet. Az emberek többségét zavarja a korrupció, a megfélemlítés, amiért kormányváltást akarnak – indokolta a kezdeményezést szerdai sajtótájékoztatóján a polgármester.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Újságírói kérdésben felmerült, hogy a Jobbik az egyedüli párt, amely ragaszkodik mind a 106 képviselőjelöltjéhez, és nem tervez visszalépést, minden más ellenzéki párt tett már legalább gesztusértékű lépéseket. Márki-Zay Péter – akit a Jobbik is támogatott a szocialistákkal karöltve – azt mondta: arra fogja kérni a pártot, tegyenek azért, hogy baloldali választók támogatását is elnyerjék.

Az elmúlt hetekben több személy vagy szervezet is bejelentkezett azzal az igénnyel, hogy segítenek megtalálni a szavazóknak, kire kell voksolniuk a kormányváltás érdekében. Elsőként rögtön az Iránytű Intézet és a Magyar Nemzet közös projektjét ajánljuk, a Kire szavazzunk? oldalt. A Közös Ország Mozgalom is felméréseket készíttetett, hogy ez alapján találja meg az esélyes ellenzéki jelöltet, illetve Republikon Intézet is közzétett egy listát a szerintük esélyes jelöltekről. Más felmérések adataiból építkezik a Taktikai szavazás, kedden az egykori kormánytagokból álló V18 csoport ismertette Politikai Alternatíva Listáját, amelyen esélyes jelöltet ajánlanak.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.