Martonyi: Megvédjük a kisebbségeket

2012. június 28., csütörtök 11:04, frissítve: csütörtök 11:31

Martonyi János külügyminiszter szerint Magyarországon is léteznek szélsőségek, de a közvélemény többsége képes elnyomni ezeket. A magyar döntéshozók határozottan az ország kultúrájának részeként tekintenek a kisebbségekre, és készen állnak arra, hogy megvédjék őket.

A tárcavezető a Konferencia a demokráciáról és az emberi jogokról 2012 – Emlékezés Raoul Wallenbergre című budapesti rendezvényen azt mondta, hogy a világon és Európában ma is gyakran tapasztalható a kisebbségek elleni gyűlölet, és a demokráciáknak szorosan együttműködve kell szembenézniük ezzel a kihívással.

Martonyi János külügyminiszter
Martonyi János külügyminiszter
Fotó: MTI

Martonyi hangsúlyozta, hogy igen szoros a kapcsolat a demokrácia és az emberi jogok között, hiszen nincs igazi demokrácia az emberi jogok tisztelete nélkül, és az emberi jogok sem létezhetnek jól működő, stabil demokrácia nélkül.

Felelősséget kell vállalni


Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára szerint a jelenlegi gazdasági válság okozta megnövekedett munkanélküliségre és a recesszióra többen „rosszul reagálnak”, emiatt erősödhet a kirekesztés és az idegengyűlölet Európában.

Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács norvég főtitkára
Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács norvég főtitkára
Fotó: MTI


A főtitkár a rendezvényen azt mondta, senki sem érezheti magát biztonságban, ha az emberi jogok nem vonatkoznak mindenkire egy országban. Mindenkinek felelősséget, kötelezettséget kell vállalnia, hogy középpontba kerüljenek az emberi jogok jelentette értékek – fogalmazott.

Martonyi János, Frank Belfrage svéd külügyminisztériumi államtitkár és Thorbjorn Jagland
Martonyi János, Frank Belfrage svéd külügyminisztériumi államtitkár és Thorbjorn Jagland
Fotó: MTI


Frank Belfrage, a svéd külügyminisztérium államtitkára hangsúlyozta, mindenkinek meg kell találnia a módját, hogy saját közösségében, személyesen is küzdjön a gyűlölet ellen.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.