Martonyi: Semmilyen vitás kérdés nem terheli a kapcsolatokat

PR

2012. március 30., péntek 15:51, frissítve: péntek 16:25

Martonyi János külügyminiszter szerint Magyarországot és Szlovéniát érdekeik mellett közösen vallott értékeik is összekötik, a két ország közötti kapcsolatok pedig kiválóak.

A tárcavezető pénteken Karl Erjavec szlovén külügyminiszterrel folytatott kétoldalú megbeszélést, az ezt követő közös sajtótájékoztatón Martonyi János elmondta, „semmilyen vitás kérdés nem terheli” a magyar–szlovén kapcsolatokat, amelyek további fejlesztése a cél. Véleménye szerint tovább kell erősíteni „a szépen fejlődő” kereskedelmi kapcsolatokat is, folytatni kell az infrastrukturális projekteket, és újakat kell indítani. Martonyi János ezekre példaként említette a villamos távvezetékek létesítését, vasútvonalak villamosítását és a földgázvezetékek összekötését.

Karl Erjavec kiemelte: Magyarország a hatodik legfontosabb gazdasági partnere Szlovéniának, de ha a lehetőségeket jobban kihasználják, még előrébb kerülhet a sorban. Úgy látta, az energetikában, a közlekedésben, az infrastruktúra fejlesztésében és a befektetéseknél kínálkoznak további lehetőségek az együttműködésre. A két ország politikai együttműködéséről szólva kijelentette, közös érdekük a Nyugat-Balkán stabilitásának biztosítása – amelyet véleménye szerint úgy érhetnek el, ha európai perspektívát nyújtanak a térség országainak – és az együttműködés a Közép-európai Kezdeményezésben. Mint a szlovén miniszter hangsúlyozta, az új szlovén kormány kiemelt figyelmet szentel az együttműködésnek a szomszédos országokkal, és Magyarországhoz is nagyon jó kapcsolat fűzi.

A magyar tárcavezető mondta, első hivatalos kétoldalú találkozójukon a két országban élő kisebbségekről is tárgyaltak. Ezzel kapcsolatban közölte, a kormány csütörtöki ülésén forrást különített el a Felsőszölnök és Kétvölgy közötti 5,1 kilométeres útszakasz megépítésére. Karl Erjavec közölte, ugyan az európai gazdasági válság miatt Szlovéniában is takarékossági intézkedésekre van szükség, de a magyar kisebbségnek szánt források nem csökkennek.

Martonyi János hangoztatta, a két ország közös érdeke a közép-európai együttműködés erősítése, emellett az EU szakpolitikáiban és a globális kérdések kezelésében is együttműködnek. Megjegyezte, ezt bizonyítja, hogy a hétvégén mindkét ország részt vesz arab és nyugati országokat tömörítő Szíria barátai elnevezésű csoport isztambuli tanácskozásán.

Az új szlovén, jobbközép kormány februárban alakult meg, az ötpárti koalíció miniszterelnöke Janez Jansa, a decemberi választásokon másodikként végzett konzervatív Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke. Karl Erjavec, aki egyúttal a Szlovén Nyugdíjasok Demokrata Pártjának (DeSUS) vezetője, múlt szerdán úgy nyilatkozott az osztrák Die Pressének, hogy túlzó a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárásban hozott döntés, mert hatással van az infrastruktúrára, a gazdaságra és a fejlődésre.

Mint azt megírtuk, korábban túlzónak nevezte a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárásban hozott döntést a szlovén külügyminiszter egy osztrák lapnak adott interjúban.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.