Más is kiválthatja a beteg helyett az e-receptet

2017. június 21., szerda 12:45, frissítve: szerda 14:20

November 1-jétől már minden patikában kötelező lesz az e-receptes rendszer használata. Az elektronikus vény egyik előnye az lehet, hogy a háziorvos így láthatja, a beteg valóban kiváltotta-e a gyógyszerét, és az is kiderül majd, ha egy páciens több orvosnál íratja fel ugyanazt a tablettát. A felírt receptekről, beutalókról, kórtörténetről és a kapcsolódó leletekről a betegek is tájékozódhatnak az erre a célra létrehozott lakossági portálon, amelynek eléréséhez ügyfélkapus belépési azonosítóra és érvényes tajszámra van szükség.

A legfrissebb, lapunk által megismert rendelettervezet szerint az orvosnak novembertől papíralapú vényt csak akkor kell írnia, ha az e-recept kiállítása nem lehetséges, például mert házhoz ment a doktor a pácienshez. Kiderült az is: az e-recept esetén a gyógyszerbeszerzés időtartamára, de legfeljebb két munkanapra a vény „foglalt” státusba tehető. Ez idő alatt más gyógyszertár a felírt gyógyszert ugyanerre a vényre nem adhatja ki. A foglalt státuszból a beteg kérésére kerülhet ki az elektronikus vény.

Arra kérdésre, hogy mi történik az e-receptes rendszerben azokkal, akik például ágyhoz kötött betegek, és korábban a családtagok váltották ki a receptjeiket, Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke azt mondta: az új rendszerben sem lesz elérhetetlen ez az opció.

– A jelenlegi tesztidőszakban a betegek a programban részt vevő orvosnál az e-recept mellett papíralapú felírási igazolást is kapnak, és ezt később is kérhetik majd. Amennyiben a beteg nem tud elmenni a gyógyszertárba, ezzel az igazolással más is kiválthatja a szükséges orvosságot – fejtette ki Hankó Zoltán.

Az új rendszer másik előnye, hogy ha a beteg elveszítené a papíralapú igazolást, akkor is hozzájuthat a gyógyszerhez, hiszen a rendszerben pontosan szerepel, hogy az orvos mit és mikor írt fel neki. Ehhez azonban személyesen kell igazolnia magát, például személyi igazolvánnyal és tajszámmal. Ebben a helyzetben viszont másnak már nincs lehetősége megvásárolni a szükséges gyógyszert. A papíralapú igazolást egyébként 2018. december 31-ig minden esetben megkapják a betegek, utána kérni kell majd az orvost, ha ilyet szeretne a páciens.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Kovács Zalán, a zirci Szent Bernát Gyógyszertár szakgyógyszerésze arról beszélt lapunknak: már közel egy hónapja tesztelik a patikában az e-recept új rendszerét, egyelőre nem ütköztek problémába. A betegek csak annyit vettek észre, hogy plusz egy vonalkód szerepel a kapott receptjükön. Mint mondta, eddig nem panaszkodtak, még örültek is neki, milyen modern rendszert vehetnek igénybe.

– Fontos előnye az e-receptnek, hogy a kezelőorvos akkor is látja, milyen gyógyszert váltott ki a betege, ha azt nem ő írta fel. Tájékozódhat tehát arról is, a szakorvosok milyen gyógyszeres kezelést írnak elő a betegeinek, és ehhez alkalmazkodva kezelheti őket – avatott be tapasztalataiba Kovács Zalán.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.06.21.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.