Maszkot öltött a mohácsiak apraja-nagyja

MTI

2018. február 8., csütörtök 19:29, frissítve: csütörtök 20:58

A Maszkot ölt apraja-nagyja című farsangi készülődéssel megkezdődik csütörtökön a mohácsi busójárás, amelyen hat napon át rekordszámú, 1350 jelmezes űzi a telet a Duna-parti városban.

A busójáráson harmincöt helyszínen reggeltől estig nyolcvan programra várják az érdeklődőket.

A húshagyókeddi, főtéri koporsóégetéssel záruló népszokás rendezvényei között lesz farsangi felvonulás, dudástalálkozó, népdaléneklési verseny, többféle táncház és számos néptáncelőadás, sokácbál, busó lakodalmas, koncert és maszkfaragó foglalkozások – közölték a szervezők az MTI-vel.

 
Busók a mohácsi busójárás első napján, 2018. február 8-án
Fotó: Sóki Tamás / MTI
 

A UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listájára felkerült népszokás idei rendezvényein 49 busócsoport 1350 busója és egyéb maskarása vesz részt, a kiemelt rendezvényekre legalább 80-100 ezer látogatót várnak.

A látogatók tájékozódását idén is okostelefonra letölthető, ingyenes alkalmazás segíti. Az először a tavalyelőtti busójáráson használt applikáció a mohacsapp.hu honlapon érhető el.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
 
Fotó: Sóki Tamás / MTI
 

Az alkalmazás napi bontásban tartalmazza a rendezvénysorozat összes programját, navigációs részlege segít a látogatóknak a helyszínek megközelítésében, és megjeleníti a használója közelében található programokat is.

A MÁV-Start Zrt. közvetlen vonatokat indít Pécsről a mohácsi busójárásra – írta az MTI-hez eljuttatott közleményében a társaság. A Pécsről Villány felé induló vonatok február 10-én és 11-én – hosszabb útvonalon – Mohácsig közlekednek, és onnan is térnek vissza Pécsre. A baranyai megyeszékhelyről 6.55-kor, 11.10-kor, 15.10-kor és 17.10-kor, Mohácsról vissza pedig 11.24-kor, 15.24-kor, 17.24-kor és 19.24-kor indulnak a járatok – ismertette a tájékoztató.

 
Egy busó Vidák Zoltán portájánál
Fotó: Sóki Tamás / MTI
 

A sokácok messze földön híres farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A legenda szerint a mohácsi sokácok furfangos ősei a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek.

Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve, és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

 
Fotó: Sóki Tamás / MTI
 

Az idei rendezvény részletes programja a mohacsibusojaras.hu oldalon olvasható.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.