Matolcsy: Történelmi esélyt hozott a válság + Videó

NT, BL

2012. július 2., hétfő 09:55, frissítve: hétfő 14:22

A nemzetgazdasági miniszter szerint a keleti nyitásra és a nyugati külkereskedelmi kapcsolatok megtartására, lehetőség szerinti bővítésére kell koncentrálni a következő években; Martonyi János pedig arról beszélt, 2013 Közép-Európa éve lesz.
A nukleáris energia Magyarország villamosenergia-ellátásának 60 százalékát adja majd 2030-ra, szemben a jelenlegi 40 százalékkal – mondta a nemzeti fejlesztési miniszter a Külpiaci Értekezleten.

Matolcsy György a hétfőn Budapesten rendezett Külpiaci Értekezleten kijelentette, hogy a keleti és nyugati külkereskedelmi kapcsolatok kiegyensúlyozása olyan történelmi esély, amelyet a válság nyitott meg.

A képzelet játéka

A külgazdasági politika ilyen irányú átrendezésére Matolcsy György szerint annak érdekében van szükség, hogy 2025–30-ra Magyarország meg tudja kétszerezni, vagyis mintegy 200 milliárd euróra tudja növelni bruttó hazai termékét (GDP). A miniszter megfogalmazása szerint ennek eléréséhez évi 5–6 százalékos növekedési ütem elegendő. „Ez ma a képzelet játékának tűnik” – mondta Matolcsy a külképviseletek gazdasági szakemberei előtt, de kiemelte, hogy mindent meg kell tenni ezért a célért, amelynek elérése nem is lehetetlen.

Példaként említette a szomszédos Ausztriát, amelynek éves bruttó hazai terméke (GDP) 290 milliárd euróra rúg. A GDP megkétszerezéséhez Matolcsy György szavai szerint további államadósság-csökkentésre, emellett olyan munkaalapú gazdaságra van szükség, amely nem a pénzügyi szolgáltatásokat, hanem az ipart és a termelést helyezi előtérbe. Hozzáfűzte, 2008 után olyan új korszakban vagyunk, ahol az nyer, aki gyorsan átáll megtakarítás- és beruházásalapú gazdaságra.

Egyensúlyt kell teremteni

Kifejtette, hogy ebben az új korszakban már nincs egységes gazdaság: a magyar gazdaság egyrészt betagozódott a globális gazdaságba, a régiós integrációban jelen lévő gazdaságba, harmadrészt pedig Magyarországon kialakult egy helyi, sokszor közmunkára épülő gazdaság is.

Fotó: Kocsis Zoltán / Magyar Nemzet


Matolcsy kiemelte, Magyarországnak szövetségi csoportokat, hálókat kell kialakítania, és gazdasági, politikai, pénzügyi, külgazdasági tekintetben egyensúlyt kell teremtenie nyugat és kelet, illetve az Európai Unión belüli és kívüli gazdasági kapcsolatokban. Ehhez új gazdaságpolitikára van szükség, amelynek megalapozásához a kormány immár helyreállította a magyar állam pénzügyeit, az államháztartás egészségessé vált; ez alapozza meg a növekedést és a foglalkoztatás bővítését – jelezte a tárcavezető.

Szép eredmények

A gazdasági miniszter szólt arról is, hogy Magyarország a közmunka terén szép eredményeket ért el, ugyanakkor mostantól az üzleti szektor munkahelybővítésére kell koncentrálni. A keleti nyitás keretében Magyarország „exportoffenzívát” indít többek között Kelet-Európa, Közép-Ázsia, Korea, Indonézia, India, Közel-Kelet és Afrika felé, mert ezekről a területekről tud többletpiacokra és így növekedésre szert tenni – ismertette, hozzáfűzve hogy ehhez – legfőképpen a munkaerőköltségek, és az adórendszer területén – növelni kell az ország versenyképességét.

Fotó: Kocsis Zoltán / Magyar Nemzet


A miniszter szerint a keleti nyitás során „kis résekben kell nagyra nőni”, vagyis azt kell megnézni, hol vannak azok a minőségi szolgáltatások, termékek, amelyek exportjából a magyar gazdaság nagyot tud nőni. Matolcsy György szólt arról is, hogy a nyugati piacok megtartására és lehetőség szerinti bővítésére is koncentrálni kell, emellett, mivel a Kárpát-medence és Közép-Európa „a mi igazi közeli családunk”, ide is kell összpontosítani, főként mert a kis- és közepes vállalkozásoknak is itt vannak nagyobb lehetőségei.

A miniszter közölte azt is, hogy a kormány a jövőben 15–20 globális cégcsoporttal szeretne stratégiai megállapodásokat kötni; ezekben lefektetnék a hosszú távú együttműködés alapjait.

Matolcsy csütörtökön jelentette be, hogy a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi műveleteire is kiterjeszthetik a pénzügyi tranzakciós illetéket. A nemzetgazdasági miniszter kifejtette, hogy a foglalkoztatást segítő, 300 milliárd forintos program egyik lába, hogy kiterjesztik az MNB pénzügyi műveleteire a tranzakciós illetéket; ezzel 100 milliárd forintot biztosítanak a programhoz, és ugyanennyit tesznek hozzá a Magyar Államkincstár keretében végrehajtott pénzügyi műveletekre kiterjesztett egyezrelékes pénzügyi tranzakciósilleték-bevételből.


Közép-Európa országai együtt erősek


Martonyi János Közép-Európa évének nevezte 2013-at a hétfői budapesti Külpiaci Értekezleten. Kijelentette: Közép-Európának azt kell üzennie a világnak, „hogy együtt erősebbek vagyunk, mint egyenként”.

A külügyminiszter kiemelte: Magyarország 2013. január 1-jétől a Közép-európai Kezdeményezés elnöke lesz, 2013 júliusától pedig átveszi a visegrádi 4-ek elnökségét. Magyarország külpolitikájának egyik legfőbb célja, hogy a lehető legjobb legyen a viszonya a szomszédos országokkal – emelte ki.

Fotó: Kocsis Zoltán / Magyar Nemzet

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.