Mátsik György a leszámolások motorja volt

2012. augusztus 2., csütörtök 02:00, frissítve: csütörtök 09:05

Legalább 27 emberre kért halálos ítéletet Mátsik György ügyész az ’56-os megtorlások során, közülük 20 személyt ki is végeztek. A Mansfeld- és a Fónay-peren kívül ő képviselte a vádat a Fáncsik György, a Nagy József, a Futó János és társaik elleni eljárásokban.
Bízik a Mansfeld Péterre halált kérő ügyész elszámoltatásában és felelősségre vonásában Völgyesi Miklós, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácsvezető bírója. A kedden feljelentett Mátsik György védekezése szerinte nem állja meg a helyét, ahogy nem állta meg a náci háborús bűnösöknél sem.

Igen aktív szerepet játszott az ’56-os szabadságharc utáni megtorlásokban Mátsik György. Eörsi László történész vele kapcsolatban a Magyar Nemzetnek elmondta, Mátsik még ügyésztársai közül is kiemelkedett különleges kíméletlenségével. „A büntetőeljárások során tanúsított magatartása vérgőzösebb volt kollégáiénál, ha fogalmazhatok így, a túllihegésnek voltak jelei” – nyilatkozta az 1956-os Intézet munkatársa.

Jelezte: Mátsik olyan pereknek volt az alakítója, amelyek közemberek ellen folytak, így nem elfogadható a védekezése, miszerint parancsot teljesített. „Ezekben az ügyekben az ügyésznek azért volt mozgástere, döntési lehetősége” – jelentette ki a történész, hozzátéve: Mátsik első fokon a kegyelmi tanácsok üléseit is befolyásolhatta, hiszen ott őt meghallgatták. Eörsi László kifejtette, a lap által megnevezett két büntetőeljáráson (a Mansfeld- és a Fónay-per) kívül legalább három olyan monstre per volt, amelyben Mátsik képviselte a vádat első fokon.

A teljes cikket a Magyar Nemzet csütörtöki számában olvashatja.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.