MÁV: a felelősöknek személyiségi jogai vannak

MNO

2008. január 15., kedd 08:49

A MÁV már tudja, ki tehet a január 2-i vasúti káoszról, de neveket még nem mondanak, hivatalosan folyamatban van az ügy. Az adatvédelmi szakértő szerint a MÁV nem köteles nyilvánosságra hozni a felelősök nevét. A MÁV szóvivője is személyiségi jogokra hivatkozva kerülte meg a válaszadást.

Heinzinger István, a MÁV vezérigazgatója már tudja, hogy kik a január 2-i vasúti káosz felelősei, de nem mond neveket. A január másodikán előállt helyzetről a jelentést ugyanis most elkezdte vizsgálni a MÁV, vagyis hivatalosan továbbra is úgymond folyamatban van az ügy, annak ellenére is, hogy a felelősök megvannak, de nem árulták el, hogy nagyságrendileg hány ember kap fegyelmit.

A MÁV szóvivője arra is kitért, hogy személyiségi jogok miatt sem ismertetheti a felelősök neveit.

Adatvédelmi ügyekben egyelőre sem Péterfalvi Attila volt ombudsman, sem az ő helyettesítésére kijelölt Szabó Máté nem nyilatkozik. A hivatal egyik szakértője ugyanakkor azt a tájékoztatást adta, hogy a MÁV döntése jogszerű, vagyis egyelőre tényleg nem köteles nyilvánosságra hozni a neveket.

Antal Dániel, a Magyar Vasúti Hivatal Elnöke elmondta: azért húzódik el a vizsgálat, mert régóta nem világos, pontosan ki miért felelős a MÁV-nál és a személyszállításért felelős MÁV Startnál. A vasúti hivatalt január huszadikáig tájékoztatja a MÁV a belső vizsgálatok eredményéről, a hivatal ugyanakkor úgy döntött, a kommunikáció a MÁV dolga, vagyis ők sem hozzák nyilvánosságra a neveket.

(radio.hu)

A szerkesztő ajánlja