Medián: A többség attól fél, amitől a kormány szeretné

MN

2017. október 4., szerda 17:11, frissítve: szerda 17:47

Magyarországon több ember tart az Európai Uniótól, mint Oroszországtól, az oroszokat pedig a Fidesz szavazói találják a legkevésbé fenyegetőnek – derül ki a Medián közvélemény-kutatásából, amely a 444.hu megbízásából készült. A kutatásban arról kérdezték az embereket, hogy mit tartanak a legnagyobb fenyegetésnek Magyarország szempontjából. 

A válaszokból kiderül, hogy a kormánypropaganda jól működik: az emberek épp azoktól a dolgoktól tartanak leginkább, amitől a Fidesz szeretné, hogy rettegjenek. A megkérdezettek 49 százaléka fél a migránsoktól, csupán hat százalékuk mondta azt, hogy nem tart tőlük. A válaszadók 32 százaléka szerint Soros György fenyegetést jelent Magyarországra, 17 százalékuk szerint a külföldről finanszírozott szervezetek is veszélyt jelentenek.

Ugyanakkor az is jól látható, hogy a válaszadók Brüsszelt és az Európai Uniót külön kezelik, mivel a Fidesz plakátkampányában Brüsszel volt a megállítandó fő ellenség, ezért Brüsszelt másfélszer annyian tartják fenyegetőnek, mint az uniót.

A szavazótáborokat tekintve a kutatásból kitűnik, hogy míg a Fidesz szavazói majdnem az összes felsorolt fenyegetést súlyosabbnak érzik, mint a többi párt támogatói, addig Oroszországtól például ők tartanak a legkevésbé.

A Medián szeptember 15. és 20. között 1200 fős reprezentatív mintán, személyes megkereséssel végzett felmérést.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.