Medián: Nagyot esett a Fidesz népszerűsége

MN

2018. január 31., szerda 18:46, frissítve: szerda 20:43

Január végére megrendültek és látványosan megváltoztak a pártreferenciák, a legnagyobb veszteséget a kormánypárt szenvedte el, állítja a HVG a Medián friss közvélemény-kutatási adataira hivatkozva.

A felmérést végző szervezet legutóbbi, novemberi vizsgálati eredményeit hasonlította össze a jelenlegivel. Mint mérésükből kiderült,

a Fidesz népszerűsége a teljes népességre vetítve 39-ről 37 százalékra, a választani tudó biztos szavazók körében 60-ról 53 százalékra esett.

A Jobbik népszerűsége a teljes népességben 11-ről 13 százalékra, a baloldali ellenzék támogatóinak összesített aránya 21-ről 23 százalékra nőtt úgy, hogy az összes számottevő ellenzéki pártnál kimutatható némi erősödés.

A kormánypárt szimpatizánsai körében némi elbizonytalanodás figyelhető meg: novemberben még 75, most pedig 70 százalékuk mondja, hogy április 8-án biztosan elmegy szavazni. A teljes szavazókorú népességre vetítve a részvételi kedv 56 százalék, ami 4 százalékponttal több, mint négy éve ilyenkor.

A legtágabb potenciális ellenzéki szavazóbázisra jelenleg az MSZP–Párbeszéd közös lista számíthat: a megkérdezettek 14 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy a szövetségre szavazzon.

Ebben nagy szerepet tulajdonít a kutatás Karácsony Gergely személyének, akinek az ismertsége 12 százalékponttal, népszerűsége 10 százalékponttal ugrott meg. Ráadásul minden párt szavazói között akadnak kedvelői: még a fideszesek 24 százaléka is szívesen látná őt fontos szerepben – írja a HVG. A lap csütörtöki számában mutatja be a felmérés részleteit.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.