Még a fideszesek is Orbánt látják Mészáros meggazdagodása mögött

MN

2017. június 30., péntek 12:50, frissítve: péntek 20:01

A teljes népességben mindössze 6 százalék gondolja úgy, hogy Mészáros Lőrinc a saját erejéből gazdagodott meg, és a fideszeseknek is csak a 14 százaléka véli így – derül ki a Republikon Intézet friss közvélemény-kutatásból, melyet a 24.hu megbízásából készített. Az összes megkérdezett 71 százaléka szerint a felcsúti gázszerelő-polgármester, aki egy év alatt százmilliárd forinttal növelte a vagyonát, Orbán Viktornak köszönheti a meggazdagodását.

A felmérés szerint még a Fidesz szavazói között is többségben (53 százaléknyian) vannak azok, akik a kormányfőnek tulajdonítják Mészáros gyarapodását. Így látja a bizonytalanok 68 százaléka is, miközben mindössze 2 százalékuk tartja self-made mannek Mészárost, a baloldali-liberális, illetve jobbikos választók között pedig elsöprő többségben vannak azok, akik Orbánt látják jó barátja sikerei mögött (91, illetve 89 százalék).

Kiderült az is, hogy Mészáros Lőrinc kivételes ismertségnek örvend:

  • a teljes népesség 71 százaléka tudja, hogy ki ő;
  • a bizonytalanok 64 százaléka is igennel válaszolt erre a kérdésre;
  • azonban – annak ellenére, hogy kormánypárti politikus (Fidesz–KDNP jelöltként lett polgármester) – a Fidesz táborában kisebb, 70 százalékos az ismertsége, míg az ellenzékében 80 százalék.

Vagyis a felcsúti polgármesternél csak a vezető pozícióban lévő fideszes politikusok és a három ellenzéki pártelnök – Gyurcsány Ferenc, Vona Gábor és Fodor Gábor – ismertebb.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A kutatás arra is kitért, hogy a megkérdezettek mennyire tartják korruptnak az országot. Az eredmények alapján

  • a válaszadók 43 százaléka szerint a Fidesz 2010 óta tartó kormányzása óta a korrupció sokkal kirívóbb, mint korábban volt;
  • 22 százalék szerint Magyarországon mindig is nagy volt a korrupció, és a jelenlegi helyzet nem kiemelkedő;
  • 24 százaléknak nincs határozott véleménye a kérdésről;
  • a Fidesz-szavazók 22 százaléka szerint is nagyobb a korrupció, mint 2010 előtt;
  • míg a Jobbik-szimpatizánsoknak a 68 százaléka látja így.

A felmérés szerint a teljes népesség 47 százaléka úgy véli, Orbán Viktor, ha akarná, visszaszoríthatná a korrupciót, és mindössze 13 százalék osztja azt a nézetet, hogy a miniszterelnök nem korrupt, csak a körülötte lévő emberek, és a kormányfő keveset tud tenni a korrupció visszaszorításáért. Erről a kérdésről ugyanakkor 26 százaléknak – a fideszesek között 36 százaléknak – nincs határozott véleménye. A bizonytalanok között mindössze 5 százalék értékeli úgy, hogy a miniszterelnök nem korrupt, és nincsenek is eszközei a korrupcióval szemben.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

A készülő harang olyan, mint egy matrjoskababa

Ahol tojásból, cukorból, mosott agyagból és emberi hajból készül a köpeny – az ország egyetlen öntödéjében jártunk.

Pintér Bence

„A rendszerváltás ígérgető politikusjelöltjei tudatlanok vagy demagógok voltak”

Romsics Ignác Mária Terézia átértékeléséről, a konstruktív mítoszrombolásról és a történész feladatáról. Interjú.

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.