Még a választás előtt több pénzt kap a kezdő pedagógusok egy része

2018. március 6., kedd 09:33, frissítve: kedd 13:08

Még a választás előtt több pénzt ad saját költségvetése terhére a Klebelsberg Központ (KK) a főiskolai végzettségű kezdő pedagógusoknak. Ez a szakképzésben dolgozó tanárokra – mivel az intézmények fenntartója a nemzetgazdasági tárca, nem a Klebelsberg Központ – nem vonatkozik. Ezenfelül a KK azt ajánlja a tankerületi központoknak, egységesítsék a túlóradíjakat is, ám vannak olyan pedagógusok, akik ezzel rosszul járhatnak – értesült a Magyar Nemzet.

A választás előtti béremelés már csak azért sem meglepő, mert információink szerint a kormány egy korábbi belső mérése szerint is egyre többen vannak, akik szerint szükség lenne a pedagógusi fizetések további rendezésére. A lapunk birtokába jutott, a Századvég által készített felmérés szerint 2016 augusztusában még csak a megkérdezettek 7,8 százaléka gondolta, hogy a tanárok bérrendezése elsődleges fontosságú. Ezzel szemben tavaly októberre már 21,4 százalékra nőtt ez az arány. Bár a kormány 2017-tel bezárólag öt éven át lassan növelte a tanári fizetéseket, a minimálbérhez kötöttségüket a korábbi vállalások ellenére eltörölte.

Az oktatásirányítást ért egyik legnagyobb kritika, hogy az idei év januárjától megközelítőleg ugyanazt a bruttó 180 ezer forint körüli összeget keresi az, akinek középfokú iskolai végzettsége van – tehát az idén is megemelt garantált bérminimum vonatkozik rá –, mint a főiskolai végzettségű kezdő pedagógus. Ezt orvosolja a KK azzal, hogy ez a típusú gyakornoki illetmény – a kezdő tanárok gyakornoki besorolásba kerülnek – bruttó 200 ezer forintra nő január elsejével visszamenőleg. Mindez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közösségi oldalára felkerült, intézményvezetőknek szétküldött tájékoztatásából derül ki. Újdonság az is, hogy a pedagógusok túlóradíját egységesen bruttó 3045 forintban állapítják meg.

Ám a PDSZ közösségi oldalán arra figyelmeztette a tanárokat: a túlóradíj elfogadásáról szóló megállapodást – ami szerintük hátrányos lehet, mert értelmezésük alapján a jogszabályok szerint több járna a rendkívüli munkaidőben végzett munkáért – nem kötelesek aláírni. Ezenfelül a KK egy harmadik változásról is tájékoztatta az iskolaigazgatókat: összevont többlettanítás esetén a pedagógusok óradíjuk 50 százalékának megfelelő összeget kapnak. Összevont többlettanításnak az minősül, ha a munkáltató elrendelésére a pedagógus átmenetileg másik pedagógus csoportját a sajátjaival együtt tanítja. Az összevont órák díjazását a PDSZ sem találta hátrányosnak.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

„Elodázhatatlan volt a kezdő pedagógusok béremelése” – nyilatkozta lapunknak Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke. Hangsúlyozta, hogy sosem állhat meg a pedagógusi bérfejlesztés. Ugyanakkor megjegyezte: problémát jelent, hogy így kicsit megint „összenyomódott” a pedagógus-bértábla, ez ugyanis bérfeszültséget okozhat a tanárok között.

Az új túlóraszámítással kapcsolatban arról beszélt, hogy a pedagógusok igen nagy többsége jól fog járni vele, viszont lehetnek olyan idősebb, mesterpedagógus fokozatban lévő tanárok, akiket hátrányosan érinthet, mert a korábbi módon kiszámolva magasabb volt a túlóradíjuk. „Itt jogos lehet a reklamáció” – mondta Horváth Péter. Hangsúlyozta, hogy a KK részéről mind a béremelés, mind az új túlóradíj jó kezdeményezés. Hozzátette ugyanakkor: az lenne a legjobb, ha ezek úgy illeszkednének a rendszerbe, hogy egy pedagógus sem érezné úgy, őt kevésbé becsülik meg.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.06.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.