Még hárommilliárdot adnak a zsidó olimpiára

MNO

2016. december 28., szerda 21:13, frissítve: szerda 23:08

500 millió forintért veszi meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a budapesti Kerepesi úti volt Főtaxi-székházat, illetve a Kerepesi út 17. szám alatti házat. Majd 2,2 milliárdért bontatják el az ott álló alkalmatlan épületeket, a kártalanításra pedig 307,8 millió forintot szánnak – derül ki a szerdai Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból.

0,5 milliárd forintot még az idei költségvetésben csoportosít át az állam, a 2,5 milliárd forintnyi bontási és egyéb kiadások fedezetét a jövő évi büdzséből választja le a kormány. Mindezt azért, mert Magyarország rendezi a 2019. évi Európai Makkabi Játékokat. A zsidó sportolók kontinensversenyének rendezési jogát tavaly novemberben nyerte el hazánk. A magyar izraelita sportszövetségek, így a Maccabi VAC Hungary és az MTK Budapest, valamint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, továbbá az Európai Makkabiszövetség (EMC) által szervezett játékokra a rendezők mintegy 2500-3000 sportolót várnak 23 sportágban.

Az Átlátszó korábban azt írta, hogy a szervezés körülbelül 2,1 milliárdba kerülhet majd a magyar államnak. A mostani közlönyből viszont kiderül, hogy alaphangon 3 milliárd forint ráfordítás megy a sportversenyre.

Az új sportpark kormányzati beruházás része lesz, melynek célja, hogy létrehozzanak egy logisztikai és sportközpontot, vagyis a játékok első számú helyszínét. A park egy része a játékokat követően a zsidó közösség új sportcentruma lesz – mondta el Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője és az MTK elnöke a múlt héten, a X. Zsidó Közösségi Kerekasztalon a klub honlapja szerint.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.