Még mindig nem adta át megbízólevelét a holland nagykövet

Kósa András

Kósa András

2017. szeptember 8., péntek 10:38, frissítve: péntek 14:21

Rene van Hell a tervek szerint szerdán adta volna át megbízólevelét Áder Jánosnak, de ez nem történt meg.

Bár Hollandia Magyarországra akkreditált új nagykövete már szeptember 1-jén megérkezett Budapestre, Rene van Hell máig nem adta át a megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek. A Magyar Nemzet információja szerint a diplomatának szeptember 6-án, szerdán kellett volna találkoznia az államfővel, erre azonban nem került sor.

A holland nagykövetség előzetesen erre a napra beiktatási fogadást is szervezett volna, amelyre számos Budapestre akkreditált diplomatát meghívtak, szerdán azonban mindenkit arról értesítettek, hogy a parti elmarad. Ugyanezen a napon átadta viszont a megbízólevelét Volkmar Wenzel, Németország új nagykövete, erről a német követség közleményben is beszámolt – személyében hosszú idő után van újra rendkívüli és meghatalmazott német nagykövet Budapesten.

A holland–magyar viszony azután vált hektikussá, hogy a távozó nagykövet, Gajus Scheltema a 168 Órának adott interjújában azt mondta, a magyar kormány ugyanolyan logikával keres magának ellenségeket, mint az iszlamista terroristák. Az interjú után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy hazahívjuk a hágai magyar nagykövetet, Scheltema utódját pedig addig nem fogadják állami szinten, amíg a holland kormány bocsánatot nem kér.

Bár Bert Koenders holland külügyminiszter még aznap azt nyilatkozta, Scheltema szavai nem a holland kormány álláspontját tükrözik, ez – úgy tűnik – egyelőre nem elég gesztus a magyar félnek. Szijjártó Péter korábban a Hír TV beszámolója szerint azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök személyesen Mark Rutte holland kormányfővel tisztázná a helyzetet szeptember 29-én az uniós csúcson.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.