Még mindig nem adta át megbízólevelét a holland nagykövet

2017. szeptember 8., péntek 10:38, frissítve: péntek 14:21

Rene van Hell a tervek szerint szerdán adta volna át megbízólevelét Áder Jánosnak, de ez nem történt meg.

Bár Hollandia Magyarországra akkreditált új nagykövete már szeptember 1-jén megérkezett Budapestre, Rene van Hell máig nem adta át a megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek. A Magyar Nemzet információja szerint a diplomatának szeptember 6-án, szerdán kellett volna találkoznia az államfővel, erre azonban nem került sor.

A holland nagykövetség előzetesen erre a napra beiktatási fogadást is szervezett volna, amelyre számos Budapestre akkreditált diplomatát meghívtak, szerdán azonban mindenkit arról értesítettek, hogy a parti elmarad. Ugyanezen a napon átadta viszont a megbízólevelét Volkmar Wenzel, Németország új nagykövete, erről a német követség közleményben is beszámolt – személyében hosszú idő után van újra rendkívüli és meghatalmazott német nagykövet Budapesten.

A holland–magyar viszony azután vált hektikussá, hogy a távozó nagykövet, Gajus Scheltema a 168 Órának adott interjújában azt mondta, a magyar kormány ugyanolyan logikával keres magának ellenségeket, mint az iszlamista terroristák. Az interjú után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy hazahívjuk a hágai magyar nagykövetet, Scheltema utódját pedig addig nem fogadják állami szinten, amíg a holland kormány bocsánatot nem kér.

Bár Bert Koenders holland külügyminiszter még aznap azt nyilatkozta, Scheltema szavai nem a holland kormány álláspontját tükrözik, ez – úgy tűnik – egyelőre nem elég gesztus a magyar félnek. Szijjártó Péter korábban a Hír TV beszámolója szerint azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök személyesen Mark Rutte holland kormányfővel tisztázná a helyzetet szeptember 29-én az uniós csúcson.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.