Még működő üzemeket is lefoglalt a NAV

Szemán László

2016. január 8., péntek 07:00

Zárolásokkal próbálták enyhíteni az államot ért kárt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói az elmúlt év legkülönlegesebb lefoglalásai során. Az adóhivatal emberei huszonkilenc és fél milliárd forint értékben foglaltak le egyebek között komplett működő üzemeket is.

Jó néhány nem mindennapi esettel szembesültek tavaly az adóhatóság pénzügyi nyomozói, akik csaknem 29,5 milliárd forint értéket biztosítottak 2015-ben január és november között a büntetőeljárások során. (Az adóhivatal pénzügyőreinek tavalyi, extrémnek számító lefoglalásaiból a napokban közöltünk összeállítást.) A zárolások között volt például három működő üzem, de különleges járműveket és értékes órákat is foglaltak le a pénzügyi nyomozók. Januárban egy étolajjal üzletelő 18 fős bűnszervezetre csaptak le, és egy őrizetbe vett gyanúsított család osztrák bankszámláját és magyar vagyonát 4,6 milliárd forint értékben zárolták. A gyanú szerint egy étolajgyártó cég vezetője a bűnszervezettől szerezte be fiktív számláit. A bűnszervezet az Európai Unióból vásárolta az étolajat, majd magyar cégekből álló számlaláncokon keresztül futtatta és számlázta az étolajgyártó részére.

Az áru azonban a számláktól eltérően Romániából és Bulgáriából egyenesen az étolajgyárba érkezett. Több mint négymilliárd forint áfát tüntettek el. A nyomozás nemzetközivé vált, mi-után a román hatóságok közreműködésével szerezték be a nyomozók a román számlákat és egyéb bizonyítékokat. Az osztrák hatóságok segítségével pedig megakadályozták, hogy az egyik őrizetbe vett gyanúsított felesége a fiuk magyar bankszámláján lévő 2,8 millió eurót osztrák számlájukra utalja, egyúttal az osztrák számlán lévő 2,5 millió eurót zárolták. Ezenkívül részvényeiket, további bankszámláikat és ingatlanaikat is zár alá vették. A többi gyanúsítottól 100 millió forintot meghaladó értékben foglaltak le gépjárműveket, köztük kamionokat, ingatlanokat és működő kamionmosókat. Svájci közreműködéssel további 649 ezer eurót egy svájci bankszámlán zároltak. Költségvetési csalással gyanúsítanak 20 főt, ketten előzetesben vannak.

A nyomozók 1,8 milliárd forint értékben zároltak árukészletet

Egy másik esetben több mint két és fél milliárd forint áfát igényelt vissza jogtalanul az a bűnszervezet, amit szintén januárban buktattak le. A belföldön beszerzett elektronikai és háztartási gépeket papíron megutaztatták Szlovákiába, ahol a szlovákiai cégük továbbadta – szintén papíron – az árut az ugyancsak a szervezethez tartozó magyar cégeknek. Egyrészt visszaigényelték az áfát, másrészt a papíron történt uniós beszerzés után már nem fizettek adót. Eközben az itthon maradt árukat internetes áruházakon keresztül adták el. Nehezítette a felderítést, hogy legális kereskedést is folytattak, összesen 81 milliárdos forgalmat bonyolítottak le. A nyomozók 1,8 milliárd forint értékben zároltak árukészletet a depókból, és több mint egymilliárd forintnyi ingatlant, készpénzt, járművet, ékszereket és értékes órákat foglaltak le.
Áprilisban Békés megyében egy homokbányában egy papíron újonnan beszerzett, ám felújított, újrafestett hidromechanizációs úszóművet foglaltak le a pénzügyi nyomozók. A szerkezet darabjaira volt szedve, egyáltalán nem használták.

A vállalkozó 34 millió forintnyi vissza nem térítendő költségvetési támogatást nyert víz alóli homok kitermelésére alkalmas új úszómű beszerzéséhez. Egy régi úszóművet újítottak fel, a vásárlást fiktív számlával fedték el, majd a bányászati jogot és a támogatás jogát egy másik cégre íratták át, mindezzel 52 milliós kárt okoztak. Az adóhatóság a cég és az érintettek 120 millió forintnyi vagyonát foglalta le.
Október 20-án egyszerre két munkaerő-kölcsönző cégláncolat felgöngyölítéséről számolt be az adóhivatal. A Dél-Dunántúlon, illetve az Észak-Alföldön működő bűnszervezetek munkaerő-kölcsönzéssel foglalkoztak, ám sem áfát, sem munkavállalói járulékot nem fizettek.

Az egyik bűnszervezet 26 baranyai és budapesti székhelyre bejelentett takarító, illetve vagyonvédelmi cég több ezer munkavállalója után járó adókat és járulékokat spórolta meg, illetve a szolgáltatások után áfát sem fizetett, két és fél milliárd forinttal megkárosítva a költségvetést. A szervezet irányítójának elfogásakor a párnája alól egy csőre töltött pisztoly is előkerült. Egymilliárd forint értékben zároltak 34 bankszámlát, ingatlanokat, köztük egy működő húsüzemet. Nagy értékű luxusautókat, motorcsónakokat jachtot, jet-skit, quadokat, targoncákat, lakókocsit és egy drónt is lefoglaltak.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Országosan is kiemelt céget buktattak le

Novemberben egyebek mellett ugyancsak működő üzemeket foglaltak le a nyomozók ezúttal egy kelet-magyarországi bűnszervezetnél. Több mint 4 milliárd forint értékben zároltak a két korszerűen felszerelt nyílászáró-gyártó üzem mellett gépjárműveket, hajót, lakásokat, bankszámlákat, készpénzt. A bűnbandát egy debreceni férfi irányította, és vasipari termékekkel üzleteltek. A cég országosan is kiemelt potenciállal bírt, vasipari áruk tekintetében Kelet-Magyarországon piacvezető volt, a tisztességesen működő versenytársakhoz képest 10–15 százalékos árelőnnyel dolgozott. A Szlovákiában nettó áron beszerzett betonacél, hengerelt lemez, munkagépek itthon papíron, stróman cégeken keresztül átfuttatva váltak belföldön beszerzett termékekké.

A valóságban a kamionok a szervezet cégeinek debreceni telephelyeiről egyenesen hazai tüzéptelepekre és építőipari vállalkozásokhoz szállították a termékeket. Előfordult, hogy ugyanazt a tételt újra berakták a csalási láncolatba. A számlázási lánc végén lévő cégek egy részét hamis román okmányokkal kizárólag a bűncselekmények elkövetésére alapították. Az adóhatóság pénzügyi nyomozói egy Szabolcs megyei betegszállító cég 14 betegszállító autóját is zár alá vették, miután a cég ügyvezetői meghamisították a fekvő és járó beteg szállítására használt teljesítményjelentéseket, és jogosulatlanul vettek fel 60 millió forint egészségbiztosítási támogatást. Az elkövetők igyekeztek menteni vagyonukat, például a gyerekeikre akarták átíratni ingatlanaikat, ám azok közül hármat, továbbá két személyautót és két motorkerékpárt sikerült lefoglalni tőlük.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.01.08.

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.