Még nem lesz abortusztabletta Magyarországon + Videó

2012. május 21., hétfő 13:57, frissítve: hétfő 22:57

Mégsem lesz alkalmazható Magyarországon az abortusztabletta – jelentette be a parlamentben Szócska Miklós államtitkár. Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság közleményében hangsúlyozták: a tablettával kapcsolatban a legszigorúbb feltételeket érvényesítik.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtikár a parlamentben kifejtette: a regisztráció a nemzetközi törvényi kötelezettségek miatt kötelező volt hazánkban is. Az OEP által történő befogadás és az alkalmazás viszont nem az, éppen ezért addig nem is kívánják engedélyezni az abortusztablettát, amíg a pirula alkalmazásának kockázatairól, illetve hosszú távú mellékhatásairól vita van.

A tablettát, amely az egészségügyi világszervezet szerint hatékony és biztonságos módszere a terhesség-megszakításnak, jelenleg 12 európai országban használják. Magyarországon a Szegedi Klinikán már 2005-ben is kísérleteztek vele. A gyógyszert a terhesség 10. hetéig, egészségügyileg indokolt helyzetben pedig a 22. hetéig lehet alkalmazni, orvosi felügyelet mellett.

A Hír TV hétfő esti Rájátszás című műsorának vendége 20.05-től Szócska Miklós egészségügyi államtitkár.

 

A legszigorúbb feltételeket érvényesítik

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság közleményben erősítette meg, hogy ugyan az abortusztabletta regisztrációja elkerülhetetlen nemzetközi kötelezettség, de az alkalmazás kockázata, hosszú távú mellékhatásai jelenleg is vita tárgyát képezik, így az eljárás engedélyezése nem történik meg, ennek hiányában pedig az OEP által történő befogadása és a fekvőbeteg-ellátó intézményekben történő bevezetése sem. Bővebben>>>

Tiltakozás

Hétfőn több szervezet is nyilatkozatban tiltakozott az abortusztabletta ellen. Az Összefogás a Magyar Családokért Országos Egyesület kiemeli: „Az abortusztabletta a megfogant emberi életet öli meg.” Véleményük szerint „Meg kell tenni mindent az oktatási, nevelő, egészségügyi, szociális intézményeknek a jogalkotókkal és alkalmazókkal közösen, hogy a nem kívánt áldott állapotban élő nő és annak családtagjai, hozzátartozói, ismerőse a gyermek megszületéséhez és felnevelkedéséhez kapcsolódó minden segítséget megkapjanak.”

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) az abortusztabletta bevezetését egy olyan cselekménynek tartja, amely kiterjeszti az életellenes fellépés lehetőségét – mondta Harrach Péter. A politikus hozzátette, az egészségügyért felelős államtitkár napirend előtt adott válasza számukra megnyugtató volt, és azt tükrözte, hogy az államtitkárság felelősen gondolkodik a kérdésről. Bővebben>>>

Az orvosokat és jogászokat tömörítő Pacem in Utero Egyesület a „haláltabletta” puccsszerű bevezetését emlegeti, kiemelik, hogy Kanadában és Ausztráliában a negatív tapasztalatok miatt már betiltották.

A Magyar Nemzet hétfőnszámolt be róla, hogy tüntetést szervez az abortusztabletta bevezetése ellen az Alfa Szövetség. A szerről, mely most kapta meg a forgalomba hozatali engedélyt a szülész-nőgyógyászok véleménye nem egyöntetű.

Szerda délután „Ne vedd be a hazugságot!” címmel tiltakozó akciót szervez az egészségügyi államtitkárság elé (Arany János utca 6-8.) az Alfa Szövetség. Szócska Miklós bejelentése után, miszerint jelenleg nincs szó az abortusztabletta bevezetéséről, megkerestük a demonstráció szervezőjét, az Alfa elnökét, dr. Téglásy Imrét, megtartják-e a rendezvényt – kérdésünkre igennel válaszolt, hivatalos értesítést ugyanis nem kaptak az egészségügyi kormányzattól a tabletta be(nem)vezetésével kapcsolatban. Az esemény 15 órakor kezdődik, felszólal Csókay András idegsebész, Jobbágyi Gábor polgári jogász, John Smeaton, az Egyesült Királyság Magzatvédő Társaságának elnöke és Téglásy Imre.

Forrás: Hír TV

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.