Még több pénzt visz az Orbán Viktor számára kinézett karmelita kolostor felújítása

2017. október 10., kedd 06:12, frissítve: kedd 12:05

Hónapról hónapra folyamatosan drágul az Orbán Viktor számára kinézett karmelita kolostor felújítása a budai Várban – derül ki a Miniszterelnökség által közzétett szerződésekből. Május óta már négyszer, minden hónapban módosítani kellett a költségeket. Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.-vel kötött, eredetileg 233 millió forintos szerződést legutóbb szeptember 30-án módosították, eszerint a végösszeg már 350 millió forintra rúg majd. A kiválasztott cég feladata a karmelita kolostor felújításához kapcsolódó teljes körű, minden szakágra kiterjedő tervellenőrzés és műszaki ellenőrzés.

Még 2016 májusában Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csak ideiglenesen kap helyet a karmelita kolostorban. A Miniszterelnökség ugyanis húsz éven belül a Sándor-palotába kerülhet, ahonnan a köztársasági elnök a Budavári Palotába költözhet. Akkor Lázár még úgy tippelte, hogy a beruházás mintegy 13 milliárd forintba kerülhet. Azóta folyamatosan drágul a beruházás, a Napi.hu szerint 2015–2017-ben összesen 21 milliárd forint költségvetési forrást fordítanak a kormányfő és hivatala költözésére.

– A miniszterelnök nem költözik a Várba, saját családi háza van, rezidenciát sem vesz igénybe, arról pedig a választók döntenek majd, hogy kinek a munkahelye lesz a karmelita kolostor. Így reagált még idén áprilisban Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az állami hírügynökségnek arra, hogy a Párbeszéd aktivistái a felújítás alatt álló budavári épületnél demonstráltak a beruházás ellen.

L. Simon László 2014-ben még a Miniszterelnökség államtitkáraként jelentette be, hogy a kolostort addig használó Nemzeti Táncszínház a 2015–2016-os szezont már a felújított és átalakított Millenáris Teátrumban kezdheti meg. Az akkori Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint mindez 2,669 milliárd forintba került volna. Ma azonban már ott tartunk, hogy 3,7 milliárd forintos ajánlattal nyerte meg a kivitelezésre kiírt tendert a ZÁÉV Zrt. és a Zala-Elektro Kft. A költségek növekedése egyébként nem meglepő, hiszen a régi Nemzeti Táncszínházban csak a miniszterelnöki dolgozószoba kialakítása 3,9 milliárd forintba kerül.

A Miniszterelnökség most közzétett szerződései között felbukkant a Strategopolis Kft.-vel még augusztusban kötött, 2020-ig érvényes, 560 millió forintos dokumentum is. Giró-Szász András volt kormányszóvivő korábbi érdekeltsége fejlesztéspolitikai témában ad külső szakértői támogatást.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.10.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.