Még várniuk kell a reformátusoknak az ingyen kastélyra

2017. augusztus 15., kedd 18:49, frissítve: kedd 19:26

A tervezettnél biztosan később kezdődhet el a Károli Gáspár Református Egyetemnek szánt Károlyi-Csekonics Palotaegyüttes felújítása, ugyanis a Miniszterelnökség módosította az ajánlatok benyújtásának határidejét augusztus 11-ről augusztus 31-re. A Józsefvárosban található palota átfogó, állagmegóvó felújítására még július 3-án írt ki európai közbeszerzést a Miniszterelnökség. Így tehát még nem lehet tudni, hogy ki és mennyiért újítja majd fel az épületet, de az biztos, hogy a Miniszterelnökség mintegy 12,4 milliárd forintot szánna rá. Ez tavaly december végén derült ki, amikor a kormány hirtelen hatalmas tartalékokat talált a költségvetésben. Ekkor 37 milliárd forint szétosztását jelentették be, például a Red Bull Air Race-nek 5,5 milliárd forintot szavaztak meg, illetve a miniszterelnök dolgozószobájának belsőépítészeti kialakítására 3,2 milliárd forintot.

A Károlyi-Csekonics Palotaegyüttes felújításának előkészítésére már elköltöttek 55 millió forintot, majd a felújítás tervezésére 303 milliót. Az utóbbira kiírt közbeszerzést a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az MG Építész Tervező és Szolgáltató Kft. alkotta konzorcium nyerte meg. A beruházás miatt döntöttek arról, hogy az épületben addig működő Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalnak ki kell költöznie. A tervezésre kiírt tenderben úgy fogalmaztak, hogy a fő cél egy olyan reprezentatív események rendezésére alkalmas épületegyüttes létrehozása, amely megfelel államfői és kormány szintű rendezvények lefolytatására. Tavaly áprilisban pedig együttműködési megállapodást írt alá Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke arról, hogy a kastélyt az állam ingyenesen az egyház birtokába adja oktatási célra, de előtte még felújítják.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.08.16.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.