Megáll az ész: Orbán kormánya fogadta be az Őcsényből kiutált menekülteket

MN

2018. január 18., csütörtök 21:35, frissítve: csütörtök 21:50

Nagyon helyes, hogy határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket – így hangzott Orbán Viktor miniszterelnök emlékezetes kijelentése akkor, amikor tavaly szeptemberben halálosan fenyegettek meg egy őcsényi panziótulajdonost azért, mert néhány napra menekülteket szállásolt volna el. A vállalkozó autóját is megrongálták, a helyi polgármester pedig egy időre lemondott tisztségéről.

A kormányfő csak azt „felejtette el” megemlíteni, hogy az Őcsényből kiüldözött menekültek közül 7-8-nak éppen az ő kormánya adott hivatalos oltalmazotti státuszt vagy menedékjogot, szintén tavaly, vagyis teljesen legálisan, igazoltan az üldöztetés elől menekülve tartózkodtak Magyarországon. Mármint Orbán Viktor kormánya szerint is. Erről Siewert András, a menekültek nyaralását szervező Migration Aid kuratóriumi elnöke nyilatkozott a Hvg-nek.

Nemrég röppent fel a hír, hogy hazánk tavaly nagyjából 1300 menekültet fogadott be – ami egyébként teljesen normális ügymenet és üdvözlendő lépés volna –, éppen csak a szám érdekes, az ugyanis éppen akkora, mint amennyi „migránst” „Brüsszel” „erőszakolt volna ránk” (valójában nem erről van szó: Görögországtól és Olaszországtól kellett volna ennyi ember menedékkérelmének elbírálását átvállalni, tehermentesítendő az ottani hatóságokat, de akár nemet is mondhattunk volna az összes esetben – a szerk.). Minderről Altusz Kristóf helyettes külügyi államtitkár a Times of Malta című lapnak beszélt. Köztük voltak az őcsényi ügyben érintettek is.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.