Megállíthatatlanok a daganatos betegek átverői

2016. december 14., szerda 21:16, frissítve: szombat 09:47

A csodás gyógyulást ígérő termékeket, szolgáltatásokat kínáló cégek erős versenyelőnyben vannak a hatóságokkal szemben. Hiába tiltják le sorra a betegeket hamis reménybe ringató oldalakat, ma is könnyedén be lehet szerezni a hatásos szerként beállított termékeket. A tavaly csúnyán megbüntetett áldoktor módszere is új köntösben virul tovább.

„Aki tud, segítsen! B17-injekciót keresek egy 23 hónapos, agydaganatos kisfiúnak! Fontos! Neked egy kattintás, másnak egy élet!” – ezzel a szöveggel keres B17-injekciót egy házi betegápoló, mondván, az országban a termék hiánycikk, ő pedig ezzel kezel egy gyereket. Diplomás, többgyerekes anyukák is megosztják a segélykérő üzenetet, talán csak annyit érzékelnek a történetből: egy kisbaba megmentésében segédkezhetnek, méghozzá egy ápolónak, aki nyilván tudja, mit csinál, hiszen szakember. Ugyanez az üzenet már 2012-ben is fölbukkant a közösségi portálokon, előkerült tavaly és az idén is, újra és újra bevésve a fejekbe: a B17 egyfajta csodaszer, amelyért betegápolók könyörögnek.

Pedig a szerves ciánt tartalmazó B17-vitamin nem csodaszer: a vegyületből a szervezetben hidrogén-cianid képződik, amely a módszer hívei szerint jobban mérgezi a daganatos sejteket, mint az egészségeseket. Azaz ha a dózisa jól be van állítva, a daganat elpusztul, de a beteg túléli. Ebből viszont egy szó sem igaz: mint azt Csupor Dezső szakgyógyszerésztől, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerész-tudományi Karának docensétől megtudjuk, ha sikerül olyan dózist elérni, amely a tumoros sejtekre nézve végzetes, akkor attól a beteg is meghal, ha pedig nem, akkor a daganat és a páciens is életben marad. Ennek ellenére sokan bedőlnek az ilyen híreszteléseknek, utolsó szalmaszálként kapaszkodva a „csodás gyógyulásokról” szóló beszámolókba. Rengeteget számít az is, ha egy-egy ilyen szerről valaki oly módon szerez tudomást, hogy annak mögöttes tartalma is van: jelen esetben az, hogy egy ápoló próbál vele rákbeteg gyereket megmenteni.

 
Képünk illusztráció
Fotó: 123RF
 

Nem számít, hogy a felhíváshoz tartozó telefonszám nem él, nem számít, hogy gyakorlatilag visszakereshetetlen, pontosan kinek és hogyan lehetne segíteni, a lényeg az, hogy a kérés egyfajta reklámként osztódással szaporodik, még fizetni sem kell érte. Hasonló módon terjednek más csodaszerekről szóló hírek is, konkrét céghez egyik sem köthető: a megosztók a sokadik kör után már garantáltan ismeretlen civilek, márkanév sehol nem szerepel. Viszont aki kíváncsiságból rákeres a leírásban szereplő kulcsszavakra, az első néhány találat közt lel rá olyan weboldalra, ahonnan az adott portékát könnyedén meg lehet rendelni. Így van ez a B17-vitaminnál is. 

Hatósági hajsza

Fölismerte ennek veszélyeit a magyarországi gyógyszerforgalmazás felügyeletéért felelős hatóság, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is, amely az idei év első felében az illegális „webpatikákon” túl komoly figyelmet szentelt az online felületen elérhető apróhirdetéseknek és a fórumbejegyzéseknek. Ennek eredményeként júniusig 39 esetben fordult a fórumok üzemeltetőihez, amelyeknek a többsége azonnal reagált, és eltávolította a kifogásolt bejegyzést, illetve hirdetést. Olyan hatáskört tavaly januárban kapott a hatóság, amellyel hozzáférhetetlenné teheti azokat a webhelyeket, amelyeken keresztül nem engedélyezett készítményeket árulnak: tavaly összesen 31 ilyen internetes oldalt blokkolt, pedig azokat rendszerint külföldről működtetik, így elérhetetlenné tételük nehéz.

Az elérhetetlenné tett szájtok között sok egyéb mellett szerepel olyan is, amely daganatellenes szerként kínált B17-vitamin- és C-vitamin-injekciót, azokat egyértelműen rákos betegségek kezelésére, gyógyítására ajánlva. A tiltás közzétételekor az OGYÉI is fölhívta a figyelmet arra: ezen szerek daganatellenes hatását több vizsgálat sem tudta bizonyítani, mindezek ellenére sarlatánok jelenleg is előszeretettel alkalmazzák. A letiltott portálon kínált portéka is illegális gyógyszernek minősül. Az oldal ma is elérhetetlen, ám helyette sok új nőtt ki a földből, magyar nyelven is tudnánk hasonló terméket rendelni, nemhogy angolul.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Bűntett kontra butaság

Az efféle ügyekkel a legnagyobb probléma az, hogy a hatóságok a szabálysértőkkel nem tudnak lépést tartani, sok esetben fellépni sem tudnak ellenük érdemben. Noha a termékeket kínáló portálokat le lehet tiltani, a rákbeteg kisfiún állítólagosan segíteni próbáló „betegápoló” ellen viszont semmit nem lehet tenni: mint azt a rendőrségtől megtudtuk, ez esetben bűncselekménynek még a gyanúja sem állapítható meg, a közösségi portálokon ilyen felhívást szabadon meg lehet osztani. Ami valamilyen szinten érthető, hiszen elképzelhetetlen lenne, hogy valakit amiatt vegzáljon a hatóság, mert jóhiszeműen megoszt valamit, amit valakinek a valakije közzétett.

 
Képünk illusztráció
Fotó: 123RF
 

A büntető törvénykönyv csak az egészségügyi termék hamisítását bünteti, de azt már keményen: egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel. Erre számíthat mindenki, aki olyan emberi felhasználásra szánt gyógyszert vagy anyagot gyárt, amelynek forgalomba hozatalához engedélyre lenne szükség, de azt sem a hazai, sem az európai gyógyszerhatóság nem adta meg – klasszikusan ilyen a B17-vitamin is. Viszont a termékek fogyasztóinak büntetése nem célja a jogalkotónak, így aki ilyen portékát akar szerezni, esetleg tart is magánál ilyesmit, az nem vonható felelősségre egészen addig, amíg a nem engedélyezett egészségügyi termékből nem raktároz indokolatlan mennyiséget. Ez a mennyiség pedig az, amely meghaladja személyes szükségleteit. Aki tehát úgy zeng ódákat bármilyen csodaszerről, hogy abból nem halmoz föl komoly készleteket, annak szíve joga közzétenni véleményét. Az más lapra tartozik, hogy az ilyen hírekből kiindulva némi internetes böngészést követően hova jutnak el naiv betegek, hogyan tudnak terméket rendelni aktuálisan még épp nem blokkolt weboldalakról.

Nem vész el, csak átalakul

A cián kapcsán került be a hírekbe a híres áldoktor, Vargha Zoltán is: rengeteg helyen írták, hogy ily módon kezelte Bajor Imre színművészt, de a hatósággal nem e pletyka miatt gyűlt meg a baja a hamis diplomával kérkedő sarlatánnak. Ügyére a Gazdasági Versenyhivatal figyelt fel amiatt, mert tisztességtelenül népszerűsítette egyéb szolgáltatásait, valótlan állításokat tett közzé módszere gyógyhatásáról. A történet végül a versenytanács előtt landolt, amely jogsértőnek minősítette a „Vargha Metodika” elnevezésű kezelések népszerűsítését. A televíziós műsorokban és hirdetésekben elhangzó megtévesztő állítások miatt a GVH maximális, 12 millió forintos bírságot szabott ki, méghozzá azért, mert a hatóság kimondta: a cég valótlanul állította, hogy módszere alkalmas betegségek megelőzésére, kezelésére és gyógyítására, ahogyan azt is, hogy eredménnyel használható öngyógyításra, öntisztításra, a sejtek anyagcseréjének és más életfolyamatainak optimalizálására. Szintén valótlanul terjesztették, hogy jó fáradékonyság, frontérzékenység kezelésére, általános prevencióra és a szervezet felerősítésére.

A céget a GVH tavaly júniusi döntése és annak sajtóvisszhangja alaposan megviselte, pár hónappal később csődeljárás iránti kérelmet nyújtott be – noha az előző évben még nettó 120 milliós árbevételt könyvelt el, kasszájába pedig tavaly is befolyt 45 millió forint. De ez nem számít, a Fővárosi Törvényszék tavaly szeptemberben tette közzé a csődeljárásra vonatkozó végzését, amellyel a társaság ideiglenes fizetési haladékot is kapott. A csődeljárást februárban fejezték be, a fizetési haladék ekkor szűnt meg. Azóta a cég ellen több végrehajtás is indult: májusban az adóhatóság hátralékkezelési osztálya jelentkezett be, szeptemberben pedig két közjegyző indított ilyen eljárást. A cégen a mérlegadatok szerint aligha lehet behajtani a tartozásait, hiszen legutóbbi beszámolója szerint saját tőkéje is 56 milliós mínuszban van, kötelezettsége 67 millió forintra rúg, legutóbbi évét pedig a jelentős bevétel ellenére 14 milliós veszteséggel zárta. És ez még nem a versenyhivatali büntetésnek tudható be, ugyanis a cég már az előző évben is 18 milliós veszteséget produkált.

 
Vargha Zoltán
drvarghametodika.hu
 

Ösztönző veszteség?

Hiába tűnik azonban úgy, hogy a tevékenység nem jövedelmező, sőt kifejezetten ráfizetéses, Vargha fiai is apjuk nyomdokaiba léptek, hasonló név alatt már alkalmazzák a módszerét. És noha a problémás hirdetések nekik is hasznot hajthattak, nem vonhatók értük felelősségre. Vállalkozásaik tavaly több tíz milliós árbevétel mellett minimális nyereséget vagy elenyésző veszteséget termeltek, a cégadatok szerint pedig semmilyen eljárás nincs ellenük folyamatban, és nem is volt. A közösségi portálokon eléggé aktívak, a módszerük ott is klasszikus: Adj egy like-ot ennek a posztnak, lehet, ez a történet segít valakinek, hogy kiutat találjon betegségéből! – csak hogy egy két héttel ezelőtti posztot kiemeljünk. Alatta pedig egy beszámoló található egy betegtől, aki áprilisban keveredett hozzájuk, miután folyamatos puffadás, hasmenés, székrekedés, emelkedett gyomorsavszint, alvászavar, fáradékonyság és hasonló, kellemetlen tünetek gyötörték. A háziorvos és a gasztroenterológus után jutott el Vargháékhoz, állapotában pedig már a kezelés második hetében pozitív változások történtek. Állítólag. A honlap szerint a terápia az inzulinnal kezelendő diabétesztől a nőgyógyászati panaszokon át az ideggyógyászati betegségekig mindenre nyújt megoldást. A betegek pedig sorra számolnak be a csodákról.

Valahogy úgy, ahogy a GVH által bírságolt Vargha Metodika esetében is történt, csak éppen kicsit szelídebben: az apai oldalon a talpi és lábfeji idegleképeződések ingerlésén alapuló módszer még rosszindulatú tumorok, áttétes daganatok, agyi katasztrófák, bénulás és más visszafordíthatatlannak tartott egészségkárosodás kezelésére is alkalmas volt. Írták azt is, hogy a gyógyulás, az orvosságfüggetlenség évekre garantálható – és noha ezek a finoman szólva gyanús ígéretek a GVH-büntetés után eltűntek az apai oldalról, enyhébb formában ugyanúgy szerepelnek a módszer folytatóinak oldalán. A közösségi portálokon pedig végképp mindenki azt oszt meg róluk, amihez éppen kedve van.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.