Megbékélés a sírok felett

WA

2012. június 23., szombat 18:47

Német és magyar politikusok, civil szervezetek és családtagok emlékeztek szombaton a német–magyar katonai temető létrejöttének tizedik évfordulójáról. A budaörsi megemlékezésen beszédet mondott Hende Csaba honvédelmi miniszter és Matei Ion Hoffmann, Németország budapesti nagykövete.

Megbékélés a sírok felett, munka a békéért – idézte köszöntőjében Hende Csaba a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség jelmondatát. A miniszter kiemelte: ha emlékezünk, ha megadjuk a végtisztességet minden elesett katonának, akkor megszülethet a béke. „Mert a hősi halottak sírjai valóban a béke követei – a Don és a Volga partján, Budaörsön és Gyimesbükkön is.” Hende Csaba hozzátette: Magyarország nagyra értékeli mindazt a segítséget, amelyet a német hadisírokat gondozó szövetségtől kapott a magyar hadisírok gondozásában. „Felbecsülhetetlenül értékes munka volt ez abban az időben, amikor Magyarország a létező szocializmus diktatúrájának örökségeként nem gondoskodott hősi halottainak végtisztességéről” – mondta.

A budaörsi katonatemető a legnagyobb, ahol német és magyar katonák nyugszanak egymás mellett – utalt beszédében a budaörsi temető jelentőségére Matei Ion Hoffmann német nagykövet. Mint mondta, azok a katonák fekszenek itt, akik a Dunától keletre, illetve a fővárosban estek el, legtöbbjük 1944 vége és 1945 februárja között, több mint 14 ezer katona végső nyughelye ez, köztük hatszáz magyaré. Ünnepi megemlékezésében a nagykövet kifejtette: a közös katonai temetők és emlékhelyek mára a nemzetek közötti megbékélés, a kölcsönös tisztelet, a partnerség és a barátság kifejezésévé és jelképévé váltak. „Arra kell figyelmeztetniük az emberiséget, hogy a nacionalizmus, az önkényuralom, mások megvetése nagyon könnyen elképzelhetetlen tragédiákhoz vezethet. Az ilyen viselkedésmódok már a kezdeti stádiumban is a gyűlölet magvait hintik el, és akadályozzák a békés együttélést” – hangsúlyozta a nagykövet.

A családok számára ma is fontos

Michael Büge, a berlini szenátus államtitkára emlékbeszédében utalt rá: jelenleg mintegy egymillió németet tartanak eltűntként nyilván, és a családok számára ma is fontos a személyes sorsok tisztázása, 2011-ben például ezer egyéni történetet sikerült megismerni.

Az államtitkár emlékeztetett rá: „az erőszak ma is mindennapos a világ számos részében, és nem szabad elfordítanunk a tekintetünket. Ez az emberségesség legfőbb parancsa”. Hozzátette: ezért tartja helyesnek, hogy német katonák is részt vesznek békemisszióban. A mai ünnepi esemény alkalom az Afganisztánban elesett magyar és német katonákra való emlékezésre is, akik „országainkért és valamennyiünkért áldozták életüket” – tette hozzá Michael Büge.

Heinz Kalberer, a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség alelnöke arra hívta fel a figyelmet,hogy szervezetük összesen 16 katonai temetőt létesített Magyarországon, az elsők létrehozására 1987-ben került sor.

Az ünnepi eseményen az emlékező hozzátartozók mellett számos német és magyar állami, diplomáciai, politikai és civil testület, valamint egyház képviseltette magát.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.