Megbukott az átvilágításon Orbán Viktor kedvenc arab üzletembere

MN

2017. október 13., péntek 09:18, frissítve: péntek 10:07

Hiába kért magyar állampolgárságot Zaid Naffa arab üzletember, Jordánia tiszteletbeli konzulja, aki Orbán Viktor miniszterelnökkel is jó kapcsolatot ápol. Az Index cikke szerint a Terrorelhárítási Központ kockázatokat tárt fel, amikor ellenőrizte Naffa hátterét. A konzul volt az, aki bemutatta egymásnak a kormányfőt és az azóta elhunyt, az FBI által is körözött Ghaith Pharaon szaúdi milliárdost, aki szintén magyar állampolgár akart lenni.

Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő tekintett be a Pharaon állampolgársági kérelmével kapcsolatos iratokba, amelyekből kiderül, hogy nemcsak Pharaon, de Naffa is magyar állampolgárságot akart, illetve rajtuk kívül még hét arab üzletember. Ráadásul mindegyikük ugyanazt a budapesti címet adta meg a kérelmében: a jordániai tiszteletbeli konzulátusként is működő Béla király út 2. B/C-t. Ez azt jelenti, hogy Naffán keresztül csoportosan igényeltek külföldiek magyar állampolgárságot.

A Terrorelhárítási Központ mind a kilenc honosítási kérelmet kérő személyt átvilágította, egyiküknél pedig kockázatokat tárt fel: Zaid Naffánál. Magyarul a TEK átvilágításán megbukott a tiszteletbeli konzul. Demeter azt is megtudta, hogy Pharaon végül nem kapta meg a magyar állampolgárságot, 2016. december 16-án Áder János államfő elutasította. Nem közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági okokból, hanem azért, mert Pharaonnak nincs meg a nyolcévnyi tartózkodása Magyarországon, amitől egyébként Áder eltekinthetett volna.

A Naffa család – három fivér és egy nővér – a nyolcvanas évek eleje óta él Magyarországon. Zaid Naffa annak ellenére közel került a kormányfőhöz, hogy zűrös ügyei miatt korábban az is felmerült, hogy kiutasítják az országból. Az üzletember testvére, Oszama a keleti nyitás zászlóshajójának tekintett Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. arab országokért felelős kereskedelmi igazgatói posztját töltötte be 2013-től 2015-ig, majd nagykövet lett az Egyesült Arab Emírségekben. 2016-ban Zaid Naffát kétszer is lefotózták, amint Orbán vejével, Tiborcz Istvánnal és Pharaon jordán ügyvédjével kávézik a Greshem-palota teraszán.

A szerkesztő ajánlja

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.

Ruzsbaczky Zoltán

„Ugyanaz az imperializmus, mint korábban” – veszélyesnek nevezték az oroszbarátságot

Óva inti a túl közeli kapcsolattól Magyarországot a varsói külügyminiszter-helyettes. Interjú.