Megdöbbentő lépés a kormánytól

MNO

2015. december 17., csütörtök 13:59, frissítve: csütörtök 18:10

A kormány utasította az összes minisztériumot és minisztériumi háttérintézményt, hogy mondják fel szerződéseiket a Magyar Telekommal – közölte a kormányszóvivő csütörtökön az MTI-vel. A Telekom részvényei zuhanni kezdtek, a Demokratikus Koalíció pedig feljelenti a kormányt.

Kovács Zoltán az MTI kérdésére elmondta: a kabinet szerdai ülésén foglalkozott a Magyar Telekom azon lépésével, amelyben felmondta támogatói szerződését Kovács Ákos énekessel.

„A kormány megdöbbenéssel értesült a Telekom lépéséről, amely meggyőződésünk szerint mind a magyar alkotmány szellemével, mind pedig betűjével ellentétes” – közölte a szóvivő. Úgy fogalmazott: elképzelhető, hogy ez Németországban lehetséges, de

„mi elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ma Magyarországon bárkit véleménye és nézetei miatt ilyen formában diszkriminálni lehessen”.

Azt sem tudják, hány szerződésről van szó

Ezért a Telekom döntése után a kormány arra utasította az összes minisztériumot és minisztériumi háttérintézményt, hogy mondják fel meglévő telekomos előfizetői szerződéseiket – tájékoztatott Kovács Zoltán. Hozzátette: van olyan minisztérium, ahol 103 ilyen szerződés felmondását már megindították, egyébként pedig folyik a felmérése, hogy pontosan mennyi szerződés van a tárcáknál és háttérintézményeiknél.

Orbán Viktor miniszterelnök a konzervatív Európai Néppárt, az EPP csúcsértekezletére érkezik, amelyet az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója előtt tartanak 2015. december 17-én
Orbán Viktor miniszterelnök a konzervatív Európai Néppárt, az EPP csúcsértekezletére érkezik, amelyet az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója előtt tartanak 2015. december 17-én
Fotó: Francois Walschaerts / MTI / EPA

A Magyar Telekom azért bontotta fel szponzorációs szerződését az énekessel, mert – mint közölték – nem tartják összeegyeztethetőnek az előadóművész egy televíziós csatornán adott interjújában elhangzottak szellemiségét csoportjuk hitvallásával és értékrendjével.

Már a részvénypiac is reagált

Kerestük a kormányszóvivőt, akitől azt kérdeztük, hogy az alaptörvény mely pontjára hivatkoznak; pontosan mennyi szerződést érint és mikortól a felmondás; érinti-e ez a Telekommal élő stratégiai partnerségi viszonyt; milyen jogszabály nyomán lehetséges a közbeszerzéseket követően kötött szerződések felmondása; miért gondolja a kormány, hogy magánjogi viszonyba bele kell szóljon és egy magánszemély anyagi jólétéért aggódnia kell? Kérdéseinkkel megkerestük a Magyar Telekomot is, arra voltunk kíváncsiak, hogy értesítette-e őket a kormány; mi a reakciójuk és mennyi bevételkiesést jelentenek a szerződésfelmondások a cégnek. A Telekom későbbre ígért tájékoztatást. Amint beérkeznek a válaszok, frissítjük cikkünket.

A Magyar Telekom részvényei a Budapesti Értéktőzsde adatai szerint egyébként közel tíz forintot zuhantak a bejelentést követően. Az MTI szerint a Magyar Telekom árfolyama 7 forinttal, 1,73 százalékkal, 398 forintra csökkent, forgalma 1,0 milliárd forint volt.

Ákos egyébként úgy reagált a Telekom szerződésbontására, hogy a cég logóját és a cégre jellemző magenta színt eltüntették az énekes Facebook-oldaláról. Tegnapi koncertjén a Válasz.hu beszámolója szerint Ákos azt mondta gitárosának: „reméli, talál majd magának szponzort, ha egyszer úgy dönt, önállóan folytatja”. Az Origo kereste az énekest, akinek csak a menedzserét tudták elérni, ő azt mondta, hogy a csütörtök esti koncertje előtt nem tud ilyen témákkal foglalkozni.

Így reagáltak a pártok

Vérlázító a kormány ma nyilvánosságra hozott döntése, miszerint arra utasította valamennyi minisztériumot és háttérintézményeiket, hogy azonnali hatállyal mondjanak fel minden szerződést a Magyar Telekom Zrt.-vel. A Demokratikus Koalíció hatalommal való visszaélés bűncselekménye miatt haladéktalanul büntetőfeljelentést tesz a kormányhatározatot aláíró miniszterelnök vagy miniszter ellen. A DK továbbá írásbeli kérdéssel fordul a miniszterelnökhöz arról, hogy pontosan mennyibe fog kerülni a magyar adófizetőknek minden telekomos szerződés felmondása.

„Ki az a Kovács Ákos?” – írja közleményében az MSZP elnöke, Tóbiás József. A párt szerint Orbán Viktor addig bontogathat szerződést egy fideszes magyar állampolgár vállalhatatlan kijelentése miatt, ameddig Magyarország polgárai a vele kötött szerződést fel nem fogják mondani. „Orbán Viktor új szintre léptette a személyre szabott kormányzást Magyarországon. Világos, hogy ma Magyarországon a fideszes slepp bármilyen kínos helyzetben számíthat a kormány még kínosabb támogatására” – írja a párt. Hozzátették: „Orbán Viktor és kormánya vigyázzon az arrogáns önteltséggel, mert Magyarország polgárai a velük kötött szerződést fogják felmondani.”

„A Fidesz-KDNP kormánya ma bebizonyította, hogy nemcsak fogalma sincs a véleményszabadság fogalmáról, de kicsinyes bosszújával semmibe veszi a közbeszerzések eredményét is” – ezt már az Együtt írta közleményében. Szerintük a Fidesz-KDNP a döntéssel elismerte, hogy egyetért Kovács Ákos nőkről alkotott nézeteivel, azokat kormányzati szintre kívánja emelni. „A Fidesz-KDNP tévedésben is van: a Telekom egy magánvállalat, amely azt szponzorálja, akinek támogatását üzletileg hasznosnak ítéli. Az ország kormánya azonban nem: az ugyanis az adófizetők pénzéből, közbeszerzések eredményeként létrejött szerződéseket bont most fel” – írta a párt, amely semmilyen szinten nem ért egyet Kovács Ákos szavaival, „de nem kívánjuk elvitatni a jogát, hogy úgy gondolkozzon a világról, ahogy akar. Ez az ő véleménye”. Kovács Zoltán szerintük álszenten és hamisan a véleményszabadság védelmére hivatkozik.

„Egy demokratikus államban nem történhet meg, hogy a miniszterelnök kedvenc énekesét és barátját ért személyes sérelmet a kormány olyan intézkedéssel torolja meg egy az országba milliárdokat befektető és sokezer magyar embert foglalkoztató vállalaton, amelynek gazdasági, költségvetési és morális hatásait egy másodpercig sem vizsgálja” – közölték a Liberálisok. Szerintük „Orbán büntet és üzen: így jár mindenki, aki nem teszi magáévá a Fidesz képmutató értékrendjét, aki más véleményen van, mint ők, aki más európai értékeket vall”.

A Párbeszéd Magyarországért megdöbbentőnek tartja, hogy az Orbán-kormánynak a kormányüléseken nincs jobb dolga, mint gazdasági háborút indítani egy miniszterelnöki kedvenctől indokoltan megvont magáncéges szponzoráció miatt. A párt felszólítja a kormányt, hogy tartsák tiszteletben a magáncégek döntéseit és közfelháborodást okozó kedvencük megvédése helyett inkább a becsülettel dolgozó emberekkel és az ország valós problémáival foglalkozzon.

„A nők dolga nem a pénzkeresés”

Mint mi is megírtuk, Ákos az Echo TV-ben arról beszélt vasárnap, hogy

a nők dolga nem a pénzkeresés, hanem a női princípium beteljesítése, valakihez tartozni, valakinek gyereket szülni.

Az énekes korábban is beszélt már arról, mit gondol önmegvalósításról és női szerepről, tavaly például úgy nyilatkozott: „A hagyományos női szerepeken túl vannak talán pillanatnyi sikerek, de még több a boldogtalanság, a kudarc és a magány. A legfontosabb, legszentebb női hívatás az anyaság, akkor is, ha ezt manapság nem divatos kimondani.”

Vélemény- és ízlésdiktatúra

Ákos rajongói nekimentek a Telekomnak

Ákos rajongói külön Facebook-csoportot hoztak létre a Telekom lépése miatt és csoportos szerződésbontásra szólítanak fel. Erről bővebben itt írtunk.

A sajtóban Kövér László házelnök nyilatkozatával kötötték össze Ákos megszólalását, miután a politikus korábban arról beszélt: „Szeretnénk, ha lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének nekünk.”

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán, az idei utolsó Kormányinfón azt mondta: óriási túlzás a médiacirkusz, a balliberális véleményeket kifejtők folyamatosan lesik, Kövér mit mond, és minden szavát megpróbálják kiforgatni. Annak kapcsán, hogy a Telekom a nők egyenlőségéről vallott nézetei miatt szerződést bontott Ákossal, Lázár elmondta: ez szerinte vélemény- és ízlésdiktatúra, „ha a kormánynak nem tetszik a Telekom véleménye, felbonthatnánk velük a szerződést?”

A viccportál álhírei

„A kormány a tegnapi ülésén hozott további válaszintézkedései:

Hóman Bálintról nevezik el a Valentin-napot.

5 százalékra csökken az Ákos-koncertek áfája.

Kövér László váltja Dundikát a Joy magazin címlapján.

Január elsejétől jogi személyek is szülhetnek leányvállalatokat.

Nagycsaládos politikusok 10 millió forintot kapnak minden közbeszerzésen, amin ők vagy családtagjaik indulnak.” /Hírcsárda/

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Hazánk riasztó mértékű kettéosztottságáról mesél országszerte a tűzifa

A politikusok tulajdonképpen azzal büszkélkednek, hogy a hozzájuk tartozó falvakban mennyi szegény ember él.

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.